Sezam
Sezam to nic innego jak ciasto z... sezamem. Ale nie tylko.... Ciasto to składa się z trzech warstw ciasta kruchego zapieczonego albo z masą miodowo - sezamową, miodowo - orzechową lub z powidłami i pianą kokosową. Całość przełożona jest kremem maślano - kokosowo -budyniową. "Sezam" jest naprawdę przepyszny i wspaniale wygląda! Nie powstydziłabym się go nawet na stole świątecznym. Niestety jest również ciastem bardzo pracochłonnym, ale zapewniam efekt końcowy wart jest poniesionego trudu. Przepis pochodzi z jednej z książek s. Anastazji.
Sezam
ciasto kruche I
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać nożem z zimną margaryną i smalcem. Dodać żółtka roztrzepane z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietanę. zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i wyłożyć nim blaszki (wcześniej wyłożone papierem do pieczenia).
Masa sezamowa
Składniki:
- 15 dag sezamu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 10 dag margaryny
- 1/4 szklanki cukru kryształu
Wszystkie składniki wymieszać w garnku o grubym dnie, zagotować, lekko przestudzić i wyłożyć na wierzch jednego ciasta kruchego. Upiec placek.
Masa kokosowa
Składniki:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 10 dag wiórków kokosowych
oraz dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych
Biała ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. dodać cukier i zmiksować na najniższych obrotach. Następnie łyżką drewnianą wmieszać wiórki kokosowe.
Drugą część ciasta kruchego posmarować powidłami i nałożyć masę kokosową. Upiec.
Ciasto kruche II
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 dag margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
Z podanych składników zarobić kruche ciasto i wyłożyć nim blaszkę (również wyłożoną papierem do pieczenia).
Masa orzechowa
Składniki:
- 20 dag grubo pokrojonych orzechów
- 10 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3 łyżki miodu płynnego
Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie i mieszając podgrzać. Wyłożyć na kruche ciasto II.
Masa budyniowa
Składniki:
- 3/4 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 1/2 kostki masła
- 3 budynie kokosowe
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 10 dag wiórków kokosowych
Z mąki, budyniu, mleka i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć. Do puszystego dodawać porcjami zimny budyń, a na koniec wiórki kokosowe.
Przełożenie ciasta:
Ciasto orzechowe - połowa masy - ciasto z sezamem - pozostała masa - ciasto z wiórkami kokosowymi.
Wierzch ciasta można udekorować (np. tworząc kratkę) polewą czekoladową.
Smacznego!
Moje uwagi:
1.Ciasto kruche należy zagnieść bardzo szybko. Warto je również przed upieczeniem schłodzić
2.Zarówno pierwsze jak i drugie kruche ciasto, po upieczeniu jest miękkie, co niestety utrudnia znacznie przeniesienie go w całości z blaszki na deseczkę. Należy je dobrze schłodzić i razem z papierem przenieść, Doskonale sprawdzą sie tutaj blaszki z odpinanymi bokami
3.Zamiast kokosowego budyniu, można użyć śmietankowego lub waniliowego