Pierniczki miękkie i puszyste
Ostatnio zaroiło się od przepisów na pierniczki. Czuć wyraźnie w powietrzu atmosferę świąt. Ja mam na nią czas dopiero teraz ale to w zupełności wystarczy. Moje pierniczki miękną w 5dni więc w sam raz zdążą na święta. Jeżeli jeszcze nie wypatrzyliście przepisu to bardzo Wam polecam te dwa. Jeden ze skórką pomarańczową mój faworyt a drugie mocno korzenne przypominające Katrzynki. Życzę dobrej zabawy przy pieczeniu i ozdabianiu :-)
Ilość: około 4 blaszki z każdego przepisu
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: bez ozdabiania ok. 1-1,5h
Pierniczki ze skórką pomarańczową (miękkie i puszyste)
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g posiekanych bardzo drobno i uprażonych na patelni migdałów
- 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 400 ml płynnego miodu
- 150 g masła
- 1/4 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Pierniczki Katarzynki:
SKŁADNIKI:
- 30 dag miodu
- 2 łyżeczki przypraw korzennych
- 1 łyżka kakao
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajka
- 60 dag mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 W obydwóch przypadkach składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Ręcznie lub mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.
2. Następnie obsypujemy blat delikatnie mąką, wałkujemy ciasto dość grubo minimum na ½ cm można grubiej.
3. Wycinamy dowolne kształty.
4. Pieczemy na papierze do pieczenia 14 minut w temperaturze 180st.
5. Studzimy na kratce. Można przed pieczeniem pierniczki posmarować wodą.
6. Już ozdobione gdy polewy wyschną umieszczamy w puszce i odstawiamy aż zmiękną.
7. Ja ozdabiałam tak: nabijając pierniczki na widelczyk maczałam je w rozpuszczonej polewie czekoladowej, którą aby nie stężała umieściłam nad miską z gorącą wodą.
Smacznego