Sałatka brokułowa z żurawiną i słonecznikiem

Sałatka brokułowa z żurawiną i  słonecznikiem

Miałam przeczucie, że ta sałatka może być pyszna i nie pomyliłam się. Nieco mdły brokuł w towarzystwie  ostrej cebuli, chrupiącego słonecznika smakuje wspaniale ale to sos majonezowy z dodatkiem miodu nadaje tej sałatce  niezwykłego smaku. Nie spodziewałam się aż tak świetnego efektu. I nie bójcie się żurawiny, ze względu na obecnośc miodu idealnie tu pasuje. Polecam, na świąteczny stół także.

Zdjęcie - Sałatka brokułowa z żurawiną i  słonecznikiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło (z moimi zmianami co do ilości składników)

Składniki:

  • 2 średnie brokuły
  • 3 plasterki boczku (zastąpiłam szynką gotowaną)
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Brokuła gotować 5 minut w osolonej wodzie. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, szynkę w cienkie paseczki, słonecznik uprażyć na suchej patelni. Majonez wymieszać z miodem, dodać sok z cytryny, sól i pieprz.

Wszystkie składniki sałatki, oprócz słonecznika, wymieszać, dodać sos majonezowy. Wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem posypać słonecznika, ale nie za wcześnie żeby ziarna nie namokły za bardzo.

Smacznego:)

Kategorie przepisów