Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe
Najlepsze ciasteczka czekoladowe pod Słońcem. :) Nie ma co się tutaj rozpisywać na temat ich walorów za bardzo. Bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i ładne. Przepis kiedyś wypróbowałam ze strony Bajaderki na mniamowym portalu. I nie chcę robić innych czekoladowych ciastek. :)

Zdjęcie - Popękane ciasteczka czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

225g gorzkiej czekolady
110g masła
170 g szklanki cukru
3 duże jajka
2 lyżeczki ekstraktu z wanilii
0,5 lyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 400 g mąki pszennej

kilka łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

1. Czekoladę rozpuścic z masłem w niewielkim rondlu, nastepnie ostudzić.
2. Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, wymieszać z ostudzoną masą czekoladową.
3. Dodać proszek do pieczenia, sól i na końcu przesianą przez sito mąkę. Dobrze wymieszać.
4. Ciasto schłodzić co najmniej 3 godziny, można zostawić w lodówce na noc.
5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni.
6. Cukier puder wsypać na talerz.Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego obtaczając każdą w cukrze pudrze.
7. Piec około 10 minut. Podcza pieczenia ciastka pękają i sie lekko spłaszczą.
8. Nie piec dłużej niż 10 minut, bo ciastka będą twarde.
Smacznego!

Kategorie przepisów