Mus czosnkowy
Mus czosnkowy jest pomocny w przygotowaniu różnego rodzaju dań kiedy nie mam czasu na obieranie czosnku -ma takie samo zastosowanie co zwykły czosnek lecz niema tak intensywnego zapachu.
- 5 główek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- oliwa z oliwek
Czosnek porozdzielać na ząbki ,w garnuszku zagotować wodę i wrzucić czosnek wraz z łupinami i gotować ok 2-3 minutki. Następnie odcedzić i przelać zimna wodą - obrać z łupin. Obrany czosnek zmiksować blenderem - doprawić solą i pieprzem. Mus czosnkowy przełożyć do wyparzonego słoiczka do 3/4 wysokości i zalać oliwą. Wstawić do lodówki i przechowywać do 2 tygodni. Po każdym użyciu musu należy go zalewać oliwą.
Polecam
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...