Mus czosnkowy

Mus czosnkowy

Zdjęcie - Mus czosnkowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mus czosnkowy jest pomocny w przygotowaniu różnego rodzaju dań kiedy nie mam czasu na obieranie czosnku -ma takie samo zastosowanie co zwykły czosnek lecz niema tak intensywnego zapachu.

  • 5 główek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • oliwa z oliwek

Czosnek porozdzielać na ząbki ,w garnuszku zagotować wodę i wrzucić czosnek wraz z łupinami i gotować ok 2-3 minutki. Następnie odcedzić i przelać zimna wodą - obrać z łupin. Obrany czosnek zmiksować blenderem - doprawić solą i pieprzem. Mus czosnkowy przełożyć do wyparzonego słoiczka do 3/4 wysokości i zalać oliwą. Wstawić do lodówki i przechowywać do 2 tygodni. Po każdym użyciu musu należy go zalewać oliwą.

Polecam

Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Mus czosnkowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus czosnkowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów