Raczej jest z tych sałatek, które powinny się przegryźć w lodówce, więc nie nastawiajmy się na szybkie jedzenie (nawet jeśli to nie będzie ona miała jeszcze pełni smaku).
a co pije Mikołaj po zjedzeniu ciastka, gdy już obdaruje oczekującego upominkiem? mleko. jasne, ciasteczko i mleko to Mikołajowy "zestaw regeneracyjny". w końcu - zimno, noc długa, pracy od groma...
Na pierwszy ogień poszedł miękki ser dojrzewający o dość ostrym zapachu i wyrazistym smaku. Wylądował w kremie z dyni z dodatkiem jabłek i cebuli, przyrządzonym na bazie z białego wina i warzywnego bulionu.
Kaszankę najczęściej jemy upieczoną na grillu. Przez okres wakacyjny, kiedy często obiadem jest coś wrzucone na ruszt, regularnie ląduje na naszym stole. Podana z cebulką i jabłkami jest zdecydowanie innym, lecz nie powiem, że mniej smacznym sposobem zaserwowania jej na obiad.
Tak naprawdę bajaderki to improwizacja - kawałek suchego ciasta - a reszta to to, co podpowiedzą nam kubki smakowe. Rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina, czekolada, kakao, masło, śmietana - co kto lubi. Koniecznie jednak musi się znaleźć w składzie rum - bez niego nawet najpyszniejszych kulek nie nazwałabym bajaderkami.
Gravadlax, przysmak lekko słony o delikatnym aromacie koperku, idealnie nadający się na co dzień na kanapkę (polecam ze świeżym bajglem!) i jako zimna przystawka na przyjęciu.
Dodatek mąki graham sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, nieco się kruszy, ale smakuje wybornie. Bez żadnych fiu-bździu, taki zwykły, prosty, neutralny w smaku. Za tym właśnie tęskniłam.
W tym roku postanowiłam zrobić domową przyprawę do piernika. Przyznam jednak, że mimo, iż jej skład zgadza się z niektórymi kupnymi przyprawami moja pachnie nieco inaczej. Bardziej świeżo jednak przyjemnie i bez wątpienia piernikowo.
Bardzo pikantna przekąska lub przystawka, podawana na ciepło, o zachęcającym aromacie.Małe pakuneczki, takie w sam raz na jeden kęs, pod otoczką chrupiącego boczku kryją w sobie słodkie krewetki.