Gravadlax z sosem musztardowo-koperkowym


Gravadlax z sosem musztardowo-koperkowym:Gravadlax:
- 600 g filetu z łososia, ze skórą, bez ości, rozkrojonego na 2 równe kawałki
- 2 łyżki soli morskiej
- 2 łyżki cukru
- duża garść posiekanego świeżego koperku
- 3 łyżki ostrej musztardy Dijon
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 łyżek oliwy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
GravadlaxŁososia opłukuję pod zimną wodą, dokładnie osuszam za ręczniku papierowym.W miseczce mieszam sól, cukier i koperek, nacieram nimi mięso i skórę filetów. Natarte filety składam jak kanapkę, mięsem do mięsa, dokładnie owijam folią spożywczą, kładę na talerzyku i delikatnie obciążam, np. blaszką do pieczenia, do której wstawiam 3 puszki z zawartością.Wkładam łososia do lodówki (razem z obciążeniem) na min. 2 doby, max 4.. Co ok 6 h obracam zawinięte filety, aby równomiernie się marynowały.Po 2-4 dobach, wyjmuję filety z lodówki, zdejmuję obciążenie, odwijam z foli i dokładnie osuszam na ręczniku papierowym.SosWszystkie składniki potrzebne do zrobienia sosu mieszam w misce, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Chłodzę w lodówce ok 2 h przed podaniem.
Gotowy gravadlax kroję na cienkie plasterki, podaję ze świeżym pieczywem (polecam z bajglami) i sosem musztardowo-koperkowym.
Smacznego
