Krem z dyni z kozim serem
„ Nie jestem jakąś wielką miłośniczką kozich serów, ale jak mawia przysłowie „darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby”. W tym przypadku można by powiedzieć „darowanej kozie”, albo „raz kozie śmierć” co chyba bardziej tu pasuje. Trzeba je sensownie spożytkować i już. Na pierwszy ogień poszedł miękki ser dojrzewający o dość ostrym zapachu i wyrazistym smaku. Wylądował w kremie z dyni z dodatkiem jabłek i cebuli, przyrządzonym na bazie z białego wina i warzywnego bulionu. ”
Krem z dyni z kozim serem
Składniki dla 4 osób:
700g miąższu z dyni bez skory
2 małe jabłka
2 małe cebule
1 papryczka peperoni
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka do kawy kurkumy
sól, pieprz do smaku
100g miękkiego koziego sera z porostem białej pleśni
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wszystkie warzywa oraz jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i jabłka. Smażyć, aż wyparuje nadmiar wody z dyni. Wlać wino i bulion. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Zestawić, chwilę przestudzić, a następnie zmiksować. Dodatkowo przecedzić przez sito. Kurkumę rozprowadzić w łyżce zimnej wody i dodać do kremu. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zagotować.
Rozlać do miseczek.
Ser pokroić w kostkę o boku 1cm. Dodać równomiernie do każdej porcji kremu. Posypać posiekaną natką pietruszki.