Przyprawa korzenna do piernika
W tym roku postanowiłam zrobić domową przyprawę do piernika. Przyznam jednak, że mimo, iż jej skład zgadza się z niektórymi kupnymi przyprawami moja pachnie nieco inaczej. Bardziej świeżo jednak przyjemnie i bez wątpienia piernikowo. Nie wiem czym to jest spowodowane ale obawiam się, że chemią zawartą z kupnych produktach. Tym bardziej zachęcam was do stworzenia własnej idealnej mieszanki przyprawy do pierniczków.
Czas przygotowania: w zależności czego użyjecie do mielenia przypraw 10-20min
Poziom trudności: 1/10
SKŁADNIKI:
- 5 łyżeczek cynamonu (może być już zmielony)
- 1 łyżeczka imbiru
- 2/3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
- 1/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki całych goździków
- 3 ziarenka wyłuskane z gwiazdki anyżu
- Ziarenka z ½ laski wanilii
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie niesproszkowane składniki umieszczamy w ręcznym młynku do kawy lub moździerzu. Przyznam, że młynek sprawdza się o wiele bardziej.
2. Następnie po zmieleniu ich wszystko razem mieszamy.
3. Przechowujemy w szczelnym słoiczku.