Przyprawa korzenna do piernika

Przyprawa korzenna do  piernika

W tym roku postanowiłam zrobić domową przyprawę do piernika. Przyznam jednak, że mimo, iż jej skład zgadza się z niektórymi kupnymi przyprawami moja pachnie nieco inaczej. Bardziej świeżo jednak przyjemnie i bez wątpienia piernikowo. Nie wiem czym to jest spowodowane ale obawiam się, że chemią zawartą z kupnych produktach. Tym bardziej zachęcam was do stworzenia własnej idealnej mieszanki przyprawy do pierniczków.

Zdjęcie - Przyprawa korzenna do  piernika  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: w zależności czego użyjecie do mielenia przypraw 10-20min

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżeczek cynamonu (może być już zmielony)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2/3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki całych goździków
  • 3 ziarenka wyłuskane z gwiazdki anyżu
  • Ziarenka z ½ laski wanilii
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie niesproszkowane składniki umieszczamy w ręcznym młynku do kawy lub moździerzu. Przyznam, że młynek sprawdza się o wiele bardziej.  

2. Następnie po zmieleniu ich wszystko razem mieszamy.

3. Przechowujemy w szczelnym słoiczku.

Kategorie przepisów