KASZANKA Z JABŁKAMI
Kaszankę najczęściej jemy upieczoną na grillu. Przez okres wakacyjny, kiedy często obiadem jest coś wrzucone na ruszt, regularnie ląduje na naszym stole. Podana z cebulką i jabłkami jest zdecydowanie innym, lecz nie powiem, że mniej smacznym sposobem zaserwowania jej na obiad.
Nie obawiałam się połączenia z jabłkami, gdyż wiem jak wybornie smakuje wątróbka z jabłkami. Jest to rewelacyjny duet - kaszanka nie mogła być gorsza.
Kaszanka zapiekana z jabłkami i cebulą - Laura
SKŁADNIKI:
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać jabłka, wsypać cukier i smażyć kilka minut na dość silnym ogniu.
Do sporego naczynia żaroodpornego włożyć pętka kaszanki oraz cebulę z jabłkami, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec bez przykrycia około 45 minut.
ROK TEMU
Był przepis na chleb z ricottą.
Nie obawiałam się połączenia z jabłkami, gdyż wiem jak wybornie smakuje wątróbka z jabłkami. Jest to rewelacyjny duet - kaszanka nie mogła być gorsza.
Kaszanka zapiekana z jabłkami i cebulą - Laura
SKŁADNIKI:
- 1 kg kaszanki
- 2-3 cebule
- 5 niezbyt dużych, lekko kwaskowych jabłek
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki oleju
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać jabłka, wsypać cukier i smażyć kilka minut na dość silnym ogniu.
Do sporego naczynia żaroodpornego włożyć pętka kaszanki oraz cebulę z jabłkami, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec bez przykrycia około 45 minut.
ROK TEMU
Był przepis na chleb z ricottą.