KASZANKA Z JABŁKAMI

KASZANKA Z JABŁKAMI
Kaszankę najczęściej jemy upieczoną na grillu. Przez okres wakacyjny, kiedy często obiadem jest coś wrzucone na ruszt, regularnie ląduje na naszym stole. Podana z cebulką i jabłkami jest zdecydowanie innym, lecz nie powiem, że mniej smacznym sposobem zaserwowania jej na obiad.

Nie obawiałam się połączenia z jabłkami, gdyż wiem jak wybornie smakuje wątróbka z jabłkami. Jest to rewelacyjny duet - kaszanka nie mogła być gorsza.

Zdjęcie - KASZANKA Z JABŁKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kaszanka zapiekana z jabłkami i cebulą - Laura
SKŁADNIKI:

  • 1 kg kaszanki
  • 2-3 cebule
  • 5 niezbyt dużych, lekko kwaskowych jabłek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju
Cebulę obrać i pokroić w grube pióra. Jabłka opłukać, pokroić na ćwiartki usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na 2-3 części.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać jabłka, wsypać cukier i smażyć kilka minut na dość silnym ogniu.
Do sporego naczynia żaroodpornego włożyć pętka kaszanki oraz cebulę z jabłkami, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec bez przykrycia około 45 minut.

ROK TEMU
Był przepis na chleb z ricottą.

Kategorie przepisów