Szybko poszukałam przepisu na ciasto drożdżowe koniecznie z dwoma jajkami (w książce przy reszcie składników oprócz cukru nie było proporcji) i upiekłam pyszne, pachnące masłem buchty :)Zapraszam!
Kebab jest potrawą kuchni orientalnej.Jest to zwłaszcza danie kuchni tureckiej.Dziś proponuję moją wariację z salsą z bakłażana,nutką curry,imbiru i kurkumy
Dziecko nie chce jeść marchewki? A lubi kluseczki? To może połączyć przyjemne z pożytecznym? Surowa tarta marchewka nie straci za wiele ze swoich wartości w trakcie tak krótkiego gotowania. A dodatkowo daje piękny żółciutki kolor kopytkom.
W jesienne i zimowe dni lubię gęste od warzyw, gorące zupy. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne, na długo sycą i rozgrzewają. Oto jedna z nich, bardzo prosta i szybka do przygotowania.
Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych serów. Delektujmy się jego smakiem a liczenie kalorii zostawmy na później.
Od dawna za mną chodziła żeby ją upiec. Najlepsze są ponoć podlaskie, nie mam porównania, bo jadałam tylko właśnie tamtejsze i jedno co mogę powiedzieć to to, że były pyszne i dla miłośników ziemniaków, kartofli, pyr były czymś wspaniałym.
Uwilebiam pieczone skrzydełka. Nie ma na nich zbyt dużo mięsa ale jedzenie ich sprawia wielką frajdę. Piekłam je już według różnych przepisów ale chyba najbardziej lubię te przygotowane w prosty, ekspresowy sposób. Jest z nich doskonała przegryzka.
Pyszna jest ta babeczka! Wilgotna i aromatyczna. Można do niej dodać ulubione bakalie, a imbir sprawia, że nabiera delikatnej ostrości zarówno w smaku, jak i zapachu. Smakuje świetnie z kubkiem ulubionej herbaty lub kawy, w chłodny listopadowy wieczór.
Aromatyczne, kruche i mięciutkie mięsko, to moje pierwsze skojarzenia. Dzięki tym żeberkom, czuję że szybciej wypróbuję kolejny przepis na mięso z coca - colą.
Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej.Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów np. z kaszą,grzybami,ziemniakami.Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty.