Chleb orzechowy


Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Proponuję upiec taki chlebek na jutrzejsze, niedzielne śniadanie. Może trochę kaloryczny, ale za to jaki zdrowy. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną zwykłą, pszenną pełnoziarnistą i żytnią. Dołożyłam do tego mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe, ziemne czy piniowe (ale to już byłaby rozpusta). Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych serów. Delektujmy się jego smakiem a liczenie kalorii zostawmy na później.”
Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orzechowy
Składniki :
prostokątna forma do keksu o wym. 30 x 11cm

250g mąki pszennej pełnoziarnistej
250g mąki pszennej typ 550
100g mąki żytniej typ 720
100g zmielonych orzechów włoskich
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
350ml wody

Do misy miksera wlewamy wodę i wsypujemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Powinno być tak plastyczne jak miękka plastelina. Gdyby było za twarde trzeba dodać nieco wody, jeśli zbyt luźne to dosypać trochę mąki. Przykryć wilgotna ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 50% wyjmujemy je na blat oprószony mąką i zagniatamy. Następnie rozciągamy na kwadrat i zawijamy końce do środka. Wkładamy z powrotem do naczynia (zawinięciem do dołu), w którym wyrastało i przykrywamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyjmujemy na blat, lekko odgazowujemy i wkładamy do wysmarowanej masłem formy. Przykrywamy i zostawiamy na około 1 godzinę do powtórnego wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb spryskujemy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Gotowy wyjmujemy od razu z formy, smarujemy jeszcze raz wodą i studzimy na kracie kuchennej.




Przepisy z tych kategorii

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
2

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square

Ciasto babie lato
3

Ciasto babie lato

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marchewkowe ciasto z orzechami
1

Marchewkowe ciasto z orzechami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka

Przepisy z tych kategorii

Muffiny angielskie
3

Muffiny angielskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
1

Chleb na zakwasie z jalapeño i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Prosta bagietka z 5 składników
1

Prosta bagietka z 5 składników

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki bez zagniatania
2

Bagietki bez zagniatania

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z garnka (na podmłodzie)
1

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb