Chleb orzechowy


Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Proponuję upiec taki chlebek na jutrzejsze, niedzielne śniadanie. Może trochę kaloryczny, ale za to jaki zdrowy. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną zwykłą, pszenną pełnoziarnistą i żytnią. Dołożyłam do tego mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe, ziemne czy piniowe (ale to już byłaby rozpusta). Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych serów. Delektujmy się jego smakiem a liczenie kalorii zostawmy na później.”
Zdjęcie - Chleb orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb orzechowy
Składniki :
prostokątna forma do keksu o wym. 30 x 11cm

250g mąki pszennej pełnoziarnistej
250g mąki pszennej typ 550
100g mąki żytniej typ 720
100g zmielonych orzechów włoskich
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
350ml wody

Do misy miksera wlewamy wodę i wsypujemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Powinno być tak plastyczne jak miękka plastelina. Gdyby było za twarde trzeba dodać nieco wody, jeśli zbyt luźne to dosypać trochę mąki. Przykryć wilgotna ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 50% wyjmujemy je na blat oprószony mąką i zagniatamy. Następnie rozciągamy na kwadrat i zawijamy końce do środka. Wkładamy z powrotem do naczynia (zawinięciem do dołu), w którym wyrastało i przykrywamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyjmujemy na blat, lekko odgazowujemy i wkładamy do wysmarowanej masłem formy. Przykrywamy i zostawiamy na około 1 godzinę do powtórnego wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb spryskujemy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Gotowy wyjmujemy od razu z formy, smarujemy jeszcze raz wodą i studzimy na kracie kuchennej.




Przepisy z tych kategorii

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Zupa z buraczków z orzechami i imbirem

Zupa z buraczków z orzechami i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Raffello na krakersach
3

Raffello na krakersach

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

Grillowane gruszki z orzechami…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Orzechowe babeczki

Orzechowe babeczki

montka montka
cukierenka

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
3

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babeczki cytrynowe z malinami
2

Babeczki cytrynowe z malinami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty