Kebab z salsą z bakłażanów i czerwonej fasoli
Kebab jest potrawą kuchni orientalnej.Jest to zwłaszcza danie kuchni tureckiej.Dziś proponuję moją wariację z salsą z bakłażana,nutką curry,imbiru i kurkumy.
Składniki mięso:
Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki.Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą iodstawiłam na około godzinę do lodówki.
Podsmażyłam je na oliwie na patelni.
Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy.
Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos.Do miseczki wlałam jogurt.Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku,fetę i świeży koperek.Wszystko zmiksowałam.
Podawałam ryż z usmażonym indykiem i salsą.Polałam sosem i pyszne danie gotowe.Smacznego!
Składniki mięso:
- piersi z indyka/kurczaka
- curry
- kurkuma
- imbir
- czosnek
- ostra czerwona papryka
- pieprz,sól
- oregano
- oliwa
- 1 szt.bakłażanu
- 1/2 małej cukuni
- puszka czerwonej fasoli
- czerwona świeża papryka
- 1 szt.cebuli
- pasta pomidorowa
- czosnek
- sól,pieprz
- oliwa
- jogurt grecki
- 2-3 szt.ogórka kiszonego
- 2-3 ząbki czosnku
- świeży koperek
- kawałek sera feta
Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki.Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą iodstawiłam na około godzinę do lodówki.
Podsmażyłam je na oliwie na patelni.
Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy.
Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos.Do miseczki wlałam jogurt.Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku,fetę i świeży koperek.Wszystko zmiksowałam.
Podawałam ryż z usmażonym indykiem i salsą.Polałam sosem i pyszne danie gotowe.Smacznego!