Marchewkowe kopytka

Dziecko nie chce jeść marchewki? A lubi kluseczki? To może połączyć przyjemne z pożytecznym? Surowa tarta marchewka nie straci za wiele ze swoich wartości w trakcie tak krótkiego gotowania. A dodatkowo daje piękny żółciutki kolor kopytkom.
Marchewkowe kopytka
Ziemniaki po ugotowaniu i odparowaniu należy przestudzić, mogą być nawet wczorajsze. Trzeba jest rozgnieść na miazgę, dodać starta na drobnej tarce marchewkę, jajko, i mąki i zagnieść zwarte ciasto, na tyle twarde żeby się kroiło, a nie ciągnęło. Z ciasta po kawałku formujemy wałeczki, przyklepujemy lekko i kroimy na kluseczki. Gotowe wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minutki od wypłynięcia.
Marchewkowe kopytka
- 1kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
