Wilgotna babka imbirowa

                        Pyszna jest ta babeczka! Wilgotna i aromatyczna. Można do niej dodać ulubione bakalie, a imbir sprawia, że nabiera delikatnej ostrości zarówno w smaku, jak i zapachu. Smakuje świetnie z kubkiem ulubionej herbaty lub kawy, w chłodny listopadowy wieczór. 

Przepis spodobał mi się już dawno na blogu Liski. Serdecznie polecam! Moją babeczką pełną korzennych przypraw dołączam do Korzennego Tygodnia Ptasi. 

Zdjęcie - Wilgotna babka imbirowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

*125 g masła
*100 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
*2 jajka
*1/4 szkl płynnego miodu, melasy lub syropu klonowego
*230 g mąki
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody
*3 łyżeczki imbiru w proszku
*1 łyżeczka cynamonu
*3/4 szklanki mleka
*30 g imbiru kandyzowanego 
*300 g bakalii (skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, suszone żurawiny, rodzynki, śliwki, etc)
*1 łyżka alkoholu (u mnie whiskey)


Wykonanie:

Bakalie wsypać do miski i zalać gorącą wodą z alkoholem. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
W misce utrzeć masło z cukrem. Dodawać po 1 jajku, następnie miód/syrop klonowy.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir. 
Do utartego masła dodawać na przemian suche składniki i mleko. Zmiksować.  
Bakalie odsączamy na sicie. Pozwalamy im lekko przeschnąć.

Formę do babki o średnicy 25 cm (użyłam formy z kominkiem) wysmarować dokładnie masłem i wysypać mąką.
Do masy dodać bakalie (opcjonalnie można je przesypać 1 łyżką mąki) i imbir kandyzowany. Dokładnie wymieszać łyżką. Wlać do formy.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić babkę i piec 50 minut.
Po upieczeniu należy zostawic babkę w formie na ok. 10-15 minut i dopiero wtedy wyjąć na talerz.
Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego :)

Zdjęcie - Wilgotna babka imbirowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wilgotna babka imbirowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Wilgotna babka imbirowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Puszysta babka z winogronem
2

Puszysta babka z winogronem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Mazurek daktylowy
3

Mazurek daktylowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Gofry o smaku ciasta marchewkowego

Gofry o smaku ciasta marchewko…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kruche ciasto z jagodami i bezą
1

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówka na maślance z jagodami i morelami
2

Drożdżówka na maślance z jagod…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj