Zapiekanka składa się tylko z trzech głównych składników + dodatki, które większość z nas raczej znajdzie u siebie w lodówce. Może to stanowić bazę dla dalszych wariacji w postaci dodatku mięsnego w celu nadania potrawie konkretu. Można oczywiście wkroić surową pierś z kurczaka lub kiełbasę pokrojoną w kostkę albo podsmażone mięso mielone.
Jest wiele sposobów na to, jak dobrze przyrządzić rybę no i tyle samo metod jak zrobić to źle. Jedyne co się u mnie do tej pory sprawdziło to odpowiednie przyprawienie ryby, co oznacza kąpiel w soku z cytryny + curry no i pieprz i sól. Ostatnio postanowiłam zająć się zapiekanymi obiadami, które wymagają minimum energii, ale za to sporo cierpliwości.
Pomysl na to kolorowe risotto zaczerpnelam z internetu, ale bylo to juz tak dawno, ze nawet nie pamietam strony, z ktorej przepis pochodzi. Dokonalam oczywiscie paru modyfikacji na potrzeby mojej rodziny. I tak na naszych talerzach kolejny juz raz znalazlo sie czerwone risotto z zielonymi akcentami, do tego dosc pikantne, z dodatkiem soczystego kurczaka. Jak sobie pomysle, to jest to wlasciwie wszystko to co lubie. Proste, kolorowe i smaczne danie.
Przełożyć wszystko do kapusty i dusić, aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i wymieszać z ugotowanymi łazankami.Polecam również wersję bez mięsa.Smacznego!
Niestety nie należę do osób, które mogą sobie bezkarnie pozwolić na jedzenie wszystkiego, różne diety sprawiły, że są potrawy, których po prostu nie mogę zjesć. Dostałam jednak paczkę ryżu arborio i postanowiłam wypróbować przepis na risotto, mam wrażenie, że jest to jeden z lżejszych przepisów. Pochodzi z "Kuchni włoskiej".
Sałatka, którą chcę zaproponować z "Barze sałatkowym" zorganizowanym przez Pelę, nie jest sałatką typowo wiosenną, złożoną z sałaty i innych nowalijek. Jest bardziej uniwersalna i spokojnie może byc robiona o każdej porze roku. Jest to jedna z ulubionych sałatek mojego męża, głównie ze względu na curry, którego jest ogromnym zwolennikiem. Mnie również ona bardzo smakuje. Można podawać ją z majonezem lub bez niego.
W zeszłym roku jeździłam codziennie na praktyki. Były świetne, bo miałam elastyczny czas pracy - mogłam siedzieć ile chciałam i kiedy, w godzinach 8-19, byle wypracować odpowiednią ilość godzin. Zdarzało się siedzieć długo, a że miejsce to miało tuż przy sławnym Monciaku - to drogo.
Miałam ostatnio w domu większą ilość kapusty kiszonej, którą trzeba było jakoś zużyć. Nie mieliśmy ochoty na bigos, więc wpadłam na pomysł z łazankami. Wyszły rewelacyjne, a już na drugi dzień smakowały bezkonkurencyjnie!
Jeżeli smakowały Wam sezamowe paluszki z kurczaka to powinna Wam również przypaść do gustu ta oto sałatka. Dzięki sezamkowym kawałkom kurczaka smakuje ona dość orginalnie i jest bardzo dobra. Z makaronem świetnie się komponuje. Polecam:)
Dzisiaj proponuję sałatkę makaronową. Kurczak usmażony w przyprawie gyros, chrupiący ogórek i aromatyczny koperek to są argumenty za tym, żeby ją przygotować. Robię tę sałatkę od lat i nawet już nie pamiętam skąd mam przepis. Jedynym minusem jest to, że nie można przestać jej jeść:)
Chociaż są wakacje moje ostatnie dni upłynęły pod znakiem spraw zawodowych w związku z tym nie poświęcałam zbyt dużo czasu na gotowanie. Dlatego też jednego dnia na obiad była taka prosta i szybka zapiekanka. Oczywiście nie oznacza to, że w smaku gorsza bo już nie raz okazało się, że to co proste jest po prostu bardzo smaczne.
Nasze tradycje kulinarne są przeróżne – czasem tłuste i bogate, czasem skromne i niemalże ascetyczne, ale nigdy nie były nijakie, monotonne i nudne. Troszkę na dowód tego chciałbym wam dzisiaj zaproponować moją interpretację królika po polsku.