Warzywa z makaronem

Warzywa z makaronem

 

Zdjęcie - Warzywa z makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Klika składników, pół godzinki czasu i mamy pyszny obiad. Pomysł dla zabieganych albo spóźnionych. :) Polecam!

Przepis z książki "Siadamy do stołu! Rodzinne obiady - pyszne i niedrogie", wydawnictwa Świat Książki.

 

 

 

Składniki:

  • 400 g makaronu, np. penne (ja użyłam pełnoziarnistego spaghetti)*
  • cebula
  • po 1 papryce czerwonej i zielonej
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 g pieczarek (mogą być mrożone)
  • 2 kubeczki (po 150 g) gęstej śmietany
  • sól, pieprz, curry
  • szczypiorek

Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Grzyby oczyścić i w razie potrzeby pokroić. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną paprykę i również podsmażyć. Następnie dodać grzyby i dusić na małym ogniu ok. 5 minut.

Do warzyw dodać ugotowany al dente makaron i śmietanę, wszystko wymieszać, aż do zagotowania sosu śmietanowego. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry.

Przed podaniem posypać potrawę szczypiorkiem.

Smacznego!

 

*Przepis będzie zgodny z Metodą Montignac, jeżeli użyjemy makaronu wytworzonego z organicznej mąki z pełnego przemiału.

EDIT: Jak słusznie zauważyła Luelka, połączenie makaronu ze śmietaną mija się z koncepcją MM. Zamiast śmietany można potrawę lekko zagęścić, używając beztłuszczowego sera żółtego (do 0,5% tłuszczu).

Zdjęcie - Warzywa z makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów