Warzywa z makaronem
Klika składników, pół godzinki czasu i mamy pyszny obiad. Pomysł dla zabieganych albo spóźnionych. :) Polecam!
Przepis z książki "Siadamy do stołu! Rodzinne obiady - pyszne i niedrogie", wydawnictwa Świat Książki.
Składniki:
- 400 g makaronu, np. penne (ja użyłam pełnoziarnistego spaghetti)*
- cebula
- po 1 papryce czerwonej i zielonej
- 3 łyżki oliwy
- 300 g pieczarek (mogą być mrożone)
- 2 kubeczki (po 150 g) gęstej śmietany
- sól, pieprz, curry
- szczypiorek
Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Grzyby oczyścić i w razie potrzeby pokroić. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną paprykę i również podsmażyć. Następnie dodać grzyby i dusić na małym ogniu ok. 5 minut.
Do warzyw dodać ugotowany al dente makaron i śmietanę, wszystko wymieszać, aż do zagotowania sosu śmietanowego. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry.
Przed podaniem posypać potrawę szczypiorkiem.
Smacznego!
*Przepis będzie zgodny z Metodą Montignac, jeżeli użyjemy makaronu wytworzonego z organicznej mąki z pełnego przemiału.
EDIT: Jak słusznie zauważyła Luelka, połączenie makaronu ze śmietaną mija się z koncepcją MM. Zamiast śmietany można potrawę lekko zagęścić, używając beztłuszczowego sera żółtego (do 0,5% tłuszczu).