Risotto z grzybami

Risotto z  grzybami

Od razu zaznaczę, że nie przepadam za risotto - głównie dlatego, że jedząc je nie mogę uwolnić się od myśli o kaloriach i indeksie glikemicznym ;) Niestety nie należę do osób, które mogą sobie bezkarnie pozwolić na jedzenie wszystkiego, różne diety sprawiły, że są potrawy, których po prostu nie mogę zjesć. Dostałam jednak paczkę ryżu arborio i postanowiłam wypróbować przepis na risotto, mam wrażenie, że jest to jeden z lżejszych przepisów. Pochodzi z "Kuchni włoskiej".

Składniki:

30 g suszonych grzybów

1 drobno pokrojona, nieduża cebula

1 szklanka ryżu arborio

125 ml wytrawnego białego wina

ok. 1 l wywaru warzywnego (może być z kostki)

szczypta soli

oliwa z oliwek (około 4 łyżki)

zielona pietruszka do posypania

Namocz grzyby w szklance ciepłej wody przez 15 minut. Osącz grzyby, zachowując wodę, i pokrój je w paski. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmażaj ją do miękkości na małym ogniu. Dodaj grzyby, smaż 2-3 minuty. Wsyp ryż i mieszaj przez 2 minuty na średnim ogniu, aż wchłonie oliwę. Następnie wlej wino, a potem stopniowo dolewaj wodę z moczenia grzybów i wywar, cały czas mieszając. Powinno zająć to około 20 minut - jeśli ryż będzie prędzej miękki, nie musisz dodawać całego wywaru (mnie zostało około połowy). Gotowe danie posyp pietruszką, możesz też podac do posypania starty parmezan.

Zdjęcie - Risotto z  grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów