Zapiekanka z grzybami


Zapiekanka składa się tylko z trzech głównych składników + dodatki, które większość z nas raczej znajdzie u siebie w lodówce. Może to stanowić bazę dla dalszych wariacji w postaci dodatku mięsnego w celu nadania potrawie konkretu. Można oczywiście wkroić surową pierś z kurczaka lub kiełbasę pokrojoną w kostkę albo podsmażone mięso mielone. Ja podaję to tak jak widać na załączonym obrazku i też jest pyszne. Mój Marek oczywiście nie cierpi jarskich potraw, dlatego schabowy do tego musi być.
Ponieważ wielkimi krokami zbliża się sezon dla grzybiarzy, warto zaproponować coś innego niż popularna w moim przypadku, domowa jajecznica z grzybami. Stała się w moim rodzinnym domu tradycją po grzybobraniu, a mi już uszami wychodzi. Do tej prostej potrawy warto wykorzystać mieszankę grzybów: pieczarki, kurki, rydze, sowa - nie trzeba obgotowywać przed smażeniem lub obgotowane pozostałe rodzaje grzybów.
Niestety przy przygotowywaniu tej zapiekanki trzeba pobrudzić aż cztery garnki: jeden do ugotowania makaronu, jeden do podsmażenia grzybów (patelnia), jeden do przygotowania sosu beszamelowego i jedno naczynie żaroodporne do zapieczenia całości.

Na sporą porcję obiadową dla minimum 3 osób:

- paczka makaronu (np. rurki, nie polecam nitek - robi się paćka)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka i trochę soku z cytryny lub otartej skórki (niekoniecznie)
- minimum 500 g grzybów (mogą też być same pieczarki)
- pieprz, sól i zioło (ja wykorzystałam tymianek, może też być oregano lub koperek lub szczypiorek- coś zielonego żeby wzbogacić smak i wygląd makaronu)

  1. Gotuję makaron w osolonej wodzie, jak zwykle. Jak będzie gotowy to przerzucam do naczynia żaroodpornego i posypuję ziołem (tymiankiem).

  2. Większe grzyby kroję na ćwiartki, a małe na połówki i wrzucam na patelnię z olejem i dodaję trochę masła żeby wzbogacić smak. Dodaję sól i sporo pieprzu. Jak będą gotowe (zarumienione po odparowaniu wody) wrzucam na wierzch makaronu.

  3. Sos beszamelowy- tego sosu nie można zepsuć, zawsze się udaje: rozpuszczam w garnku masło i taką samą ilość mąki. Jak tylko się połączą, nie czekam na przyrumienienie tylko wlewam najpierw połowę ilości mleka mieszam i czekam aż zacznie gęstnieć, dodaję resztę mleka i ponownie oczekuję na zgęstnienie mieszanki. Nie powinno dojść do wrzenia. Ma tylko zgęstnieć. Dodaję skórki lub soku z cytryny i wlewam sos do makaronu i grzybów. Nie mieszam. Jak już wyciągnę z piekarnika to zamieszam przed podaniem.
Zapiekam przez jakieś 30 min w nagrzanym piekarniku i gotowe. Danie ma troszkę węglowodanów zawartych głównie w sosie beszamelowym, dlatego nadaje się bardziej na obiad niż na kolację.

Przepisy z tych kategorii

Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem

Ryżowa zapiekanka z brokułem i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zapiekanka makaronowa ze szparagami i suszonym pomidorem w sosie curry
1

Zapiekanka makaronowa ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Ziemniaki zapiekane w śmietanie
2

Ziemniaki zapiekane w śmietani…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko
4

Zapiekanka z kaszy jaglanej na…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka makaronowa
4

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTK…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
3

Owocowa zapiekanka z rabarbare…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Najlepsza zapiekanka ziemniaczana
2

Najlepsza zapiekanka ziemniacz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zapiekany kalafior z trzema serami z kaszą gryczaną
2

Zapiekany kalafior z trzema se…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
4

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu