Zapiekanka z grzybami


Zapiekanka składa się tylko z trzech głównych składników + dodatki, które większość z nas raczej znajdzie u siebie w lodówce. Może to stanowić bazę dla dalszych wariacji w postaci dodatku mięsnego w celu nadania potrawie konkretu. Można oczywiście wkroić surową pierś z kurczaka lub kiełbasę pokrojoną w kostkę albo podsmażone mięso mielone. Ja podaję to tak jak widać na załączonym obrazku i też jest pyszne. Mój Marek oczywiście nie cierpi jarskich potraw, dlatego schabowy do tego musi być.
Ponieważ wielkimi krokami zbliża się sezon dla grzybiarzy, warto zaproponować coś innego niż popularna w moim przypadku, domowa jajecznica z grzybami. Stała się w moim rodzinnym domu tradycją po grzybobraniu, a mi już uszami wychodzi. Do tej prostej potrawy warto wykorzystać mieszankę grzybów: pieczarki, kurki, rydze, sowa - nie trzeba obgotowywać przed smażeniem lub obgotowane pozostałe rodzaje grzybów.
Niestety przy przygotowywaniu tej zapiekanki trzeba pobrudzić aż cztery garnki: jeden do ugotowania makaronu, jeden do podsmażenia grzybów (patelnia), jeden do przygotowania sosu beszamelowego i jedno naczynie żaroodporne do zapieczenia całości.

Na sporą porcję obiadową dla minimum 3 osób:

- paczka makaronu (np. rurki, nie polecam nitek - robi się paćka)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka i trochę soku z cytryny lub otartej skórki (niekoniecznie)
- minimum 500 g grzybów (mogą też być same pieczarki)
- pieprz, sól i zioło (ja wykorzystałam tymianek, może też być oregano lub koperek lub szczypiorek- coś zielonego żeby wzbogacić smak i wygląd makaronu)

  1. Gotuję makaron w osolonej wodzie, jak zwykle. Jak będzie gotowy to przerzucam do naczynia żaroodpornego i posypuję ziołem (tymiankiem).

  2. Większe grzyby kroję na ćwiartki, a małe na połówki i wrzucam na patelnię z olejem i dodaję trochę masła żeby wzbogacić smak. Dodaję sól i sporo pieprzu. Jak będą gotowe (zarumienione po odparowaniu wody) wrzucam na wierzch makaronu.

  3. Sos beszamelowy- tego sosu nie można zepsuć, zawsze się udaje: rozpuszczam w garnku masło i taką samą ilość mąki. Jak tylko się połączą, nie czekam na przyrumienienie tylko wlewam najpierw połowę ilości mleka mieszam i czekam aż zacznie gęstnieć, dodaję resztę mleka i ponownie oczekuję na zgęstnienie mieszanki. Nie powinno dojść do wrzenia. Ma tylko zgęstnieć. Dodaję skórki lub soku z cytryny i wlewam sos do makaronu i grzybów. Nie mieszam. Jak już wyciągnę z piekarnika to zamieszam przed podaniem.
Zapiekam przez jakieś 30 min w nagrzanym piekarniku i gotowe. Danie ma troszkę węglowodanów zawartych głównie w sosie beszamelowym, dlatego nadaje się bardziej na obiad niż na kolację.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka w muszlach makaronowych z tuńczykiem
1

Sałatka w muszlach makaronowyc…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty makaron z ricottą i szynką parmeńską Donny Hay

Prosty makaron z ricottą i szy…

Beti Beti
kruche babeczki

Muszle zapiekane z grzybami

Muszle zapiekane z grzybami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem
1

Zapiekanka makaronowa z brokuł…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka makaronowa z kurczakiem, pomidorami i pestkami dyni
3

Sałatka makaronowa z kurczakie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Makaron z brokułami i pesto brokułowym
1

Makaron z brokułami i pesto br…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Makaron w sosie serowo-szpinakowym
1

Makaron w sosie serowo-szpinak…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Lazania po meksykańsku
2

Lazania po meksykańsku

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron z borowikami
1

Makaron z borowikami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Makaron z grzybami i masłem orzechowym

Makaron z grzybami i masłem or…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sos carbonara z grzybami

Sos carbonara z grzybami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron z białą kiełbasą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
2

Makaron z białą kiełbasą, szpi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy