To ciasto to nic innego jak ciasto z owocami , na które przepis podawałam jesienią http://dodatki.net/i/ciastozowocamiikakao/ . Tyle , że bez dodatku kakao . Szybkie , łatwe i smaczne :)
Jeśli zostają mi w czasie gotowania jakieś białka, nie wyrzucam ich, tylko zamrażam.Kiedy się trochę uzbiera, można zrobić właśnie taki keks na białkach.Jest to dobry przepis - a trudno o dobry przepis na keks. Robiłam ich kilka i żaden nie był udany. Sekretem dobrego keksu jest odpowiednio gęste ciasto, tak, aby bakalie nie opadły na spód w razie pieczenia, a jednocześnie - aby środek dopiekł się, a wierzch nie spalił.
Mąkę przesiać, dosypać cukier i proszek do pieczenia, dodać jajka i wodę różaną - wszystko razem utrzeć - najlepiej w mikserze. Do masy dodać stopionego masła i rozetrzeć wszystko dokładnie na gładką masę, którą następnie należy przelać do wysmarowanej masłem formy.
To ciasto robi się bardzo szybko i jest najprostsze z możliwych . I zawsze się udaje . Zwykle robię je bez dodatku kakao - tym razem dla odmiany zrobiłam w takiej wersji .
Białka ubić dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku . Dodać pozostałe składniki ciągle miksując. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 160 C - piec na termoobiegu przez ok.30-40 minut . Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół .
Właściwie nie wiem, dlaczego to ciasto nazywa się Rafaello, bo zazwyczaj ciasta o tej nazwie zawierają bitą śmietanę i wiórki kokosowe, ewentualnie z dodatkiem białej czekolady. Tutaj są tylko wiórki kokosowe, i to jako dopełnienie smaku, a nie jako główny składnik. Niemniej jednak, ciasto jest pyszne i zdecydowanie godne polecenia, a krem chętnie zjadłabym nawet bez biszkoptu.
Zapytałam Ukochanego w sobotę na jakie ciasto miałby ochotę. Odpowiedział, że na kawowy sernik, więc wybrałam się na poszukiwanie odpowiedniego przepisu. Znalazłam kilka, ale wybrałam ten sernik wg przepisu Kuchareczki58. Troszkę pozmieniałam składniki spodu, bowiem nie miałam ciasteczek, ale przynajmniej dowiedzieliśmy się jak smakuje sernik na spodzie wafelkowym hi hi ;) Serniczek jest miękki, mokry, smaczny i cudownie kawowy.
Masę serową zagotuj do wrzenia, dodaj cytrynę i rodzynki. Zdejmij z ognia, lej budynie i ponownie podgrzej. Trzeba bardzo porządnie mieszać, ponieważ masa lubi przypalać się od spodu. Trzeba też uważać, aby nie wyszły budyniowe gluty".
Ja robie nieortodoksyjnie, bez zaczynu. Do miski wsypuję całą mąkę, robie wgłębienie, wsypuje drożdże i dosypuje trochę cukru. Zalewam kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiam na 30 minut. Potem dodaje połowę pozostałego mleka, sól, resztę cukru i mieszam dokładnie. Dodaję jajka a na koniec resztę mleka i mieszam wszystko na gładka masę.
Za parę dni jadę w góry. Oj będzie się działo! Zamierzam jeździć rowerem,dużo spacerować i pożerać słowackie dania. Siostra namawia mnie na poranne biegi. HAHHAHA już to widzę jak biegamy. Cieszę się strasznie z tego wyjazdu i nie mogę się doczekać. Uwielbiam góry!!!
Śledzie opłukać, osuszyć, okroić w dzwonka. Można również śledzie namoczyć jeśli ktoś preferuje delikatny smak. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W słoiku układać warstwami śledzie i cebulę, każdą warstwę posypując mielonym pieprzem.
Ten sernik to prawdziwy hit, to przebój, to ciasto, które naprawde warto zrobić. Jest niesamowicie smaczny, mokry, z delikatnym kruchym spodem, sernikowym aromatycznym środkiem oraz lekką mgiełką złotego kokosu na wierzchu... Mmmm... bardzo, bardzo smakował mojemu Ukochanemu.
Drożdżowa, czy piaskowa, w czekoladzie, lukrowana - każda wielkanocna babka świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Oto moja wielkanocna baba w rumie przygotowana wg przepisu z "Pani Domu".
Oto jedno z ciast, które prezentowały się wczoraj na urodzinowym stole Sześciolatka :) Przepis na ciasto "Kubuś" zaczerpnęłam z bloga Pluskotki, a dokładnie z notesu jej Mamy :)Ciasto jest naprawdę przepyszne, wszystkim bardzo smakowało. Zrobiłam je z zielonym sokiem "Pysio", więc powinnam nazwać je ciastem pysiowym :)
Przepyszny sernik królewski, z przepisu Dorotus :) , zrobiłam go troszeczkę po swojemu. Dorotko, dziękuje, że namówiłaś mnie na ten właśnie sernik ! :)
Jak ona pięknie pachnie! Tak niebiańsko i pewnie dlatego nosi taką nazwę. Przepis na tę drożdżówkę znalazłam u Abbry, a jej zdjęcia tak mnie kusiły, że długo się nie zastanawiałam nad upieczeniem tego pysznego ciasta. Jabłuszka wymieszane z cynamonem i ciasto drożdżowe to naprawdę cudownie pyszne połączenie, a jakie pachnące!