Ciasto z makiem

Biszkopt :

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju

Białka ubić dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku . Dodać pozostałe składniki ciągle miksując. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 160 C - piec na termoobiegu przez ok.30-40 minut . Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół .

Masa makowa :

  • 1,5 szklanki maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • margaryna
  • olejek migdałowy

Mak zalać wrzątkiem . Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia . Odsączyć mak na sitku , następnie zmielić dwukrotnie przez maszynkę . Do maku dodać jajka , mąkę ziemniaczaną , cukier i olejek . Wymieszać . Zagotować margarynę , dodawać stopniowo masę makową ciągle mieszając , chwilę razem pogotować . Gorącą masę wyłożyć na biszkopt , przykryć drugą połową . Polać polewą czekoladową .

Zdjęcie - Ciasto z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Angel food cake czyli anielskie ciasto dla NieAlergika

Angel food cake czyli anielski…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami
1

Kruche ciasto z pianką budynio…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada tiramisu- semifredo

Rolada tiramisu- semifredo

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Różowy piegusek
2

Różowy piegusek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rolada makowo-kokosowa z białek
1

Rolada makowo-kokosowa z białe…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie