Ciasto z makiem
Biszkopt :
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek ciepłej wody
- 8 łyżek oleju
Białka ubić dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku . Dodać pozostałe składniki ciągle miksując. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 160 C - piec na termoobiegu przez ok.30-40 minut . Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół .
Masa makowa :
- 1,5 szklanki maku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- margaryna
- olejek migdałowy
Mak zalać wrzątkiem . Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia . Odsączyć mak na sitku , następnie zmielić dwukrotnie przez maszynkę . Do maku dodać jajka , mąkę ziemniaczaną , cukier i olejek . Wymieszać . Zagotować margarynę , dodawać stopniowo masę makową ciągle mieszając , chwilę razem pogotować . Gorącą masę wyłożyć na biszkopt , przykryć drugą połową . Polać polewą czekoladową .