Drożdżówka niebiańska

Drożdżówka niebiańska

Jak ona pięknie pachnie! Tak niebiańsko i pewnie dlatego nosi taką nazwę. Przepis na tę drożdżówkę znalazłam u Abbry, a jej zdjęcia tak mnie kusiły, że długo się nie zastanawiałam nad upieczeniem tego pysznego ciasta. Jabłuszka wymieszane z cynamonem i ciasto drożdżowe to naprawdę cudownie pyszne połączenie, a jakie pachnące! Bardzo, bardzo nam smakowała i pewnie nie raz zrobię powtórkę. Ciekawe jak będzie smakować z innymi owocami, na przykład z... malinami... mmmm...

Zdjęcie - Drożdżówka niebiańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 szklanki mąki

*1/4 szklanki cukru

*30g świeżych drożdży

*50g masła (roztopionego i przestudzonego)

*2/3 szklanki letniego mleka

*1 jajko i 1 żółtko

*szczypta soli

*garść rodzynek

Na wierzch ciasta:

*dowolne owoce - dałam 2 duże jabłka

*3 łyżki cukru demerara

*1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy o wymiarach 30x24 cm. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ósemki. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać wierzch ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godzinki.

Po upływie tego czasu ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.

Smacznego :)

Zdjęcie - Drożdżówka niebiańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów