Drożdżówka niebiańska
Jak ona pięknie pachnie! Tak niebiańsko i pewnie dlatego nosi taką nazwę. Przepis na tę drożdżówkę znalazłam u Abbry, a jej zdjęcia tak mnie kusiły, że długo się nie zastanawiałam nad upieczeniem tego pysznego ciasta. Jabłuszka wymieszane z cynamonem i ciasto drożdżowe to naprawdę cudownie pyszne połączenie, a jakie pachnące! Bardzo, bardzo nam smakowała i pewnie nie raz zrobię powtórkę. Ciekawe jak będzie smakować z innymi owocami, na przykład z... malinami... mmmm...
Składniki:
*2 szklanki mąki
*1/4 szklanki cukru
*30g świeżych drożdży
*50g masła (roztopionego i przestudzonego)
*2/3 szklanki letniego mleka
*1 jajko i 1 żółtko
*szczypta soli
*garść rodzynek
Na wierzch ciasta:
*dowolne owoce - dałam 2 duże jabłka
*3 łyżki cukru demerara
*1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy o wymiarach 30x24 cm. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ósemki. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać wierzch ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godzinki.
Po upływie tego czasu ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
Smacznego :)