Sernik Czarniuch

Sernik Czarniuch

Zdjęcie - Sernik Czarniuch - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis mam od mojej Teściowej i jest to ulubiony sernik mojego Męża.

Robię go zawsze, kiedy wraca z morza. :)

Składniki na ciasto:

1 kg mąki krupczatki

1 opakowanie proszku do pieczenia

3 jajka

opakowanie śmietany 18%

1 kostka masła

0,5 szklanki cukru pudru

2 łyżki miodu

Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę. Następnie podziel je na 3 części, każdą rozwałkuj i osobno upiecz (ok. 20 minut w 180 stopniach).

Składniki masy serowej:

1 kostka masła

1,5-2 kg twarogu (najlepiej tłusty lub półtłusty. Musi być suchy. Jeśli jest zbyt wodnisty, należy go odsączyć)

1 szklanka cukru

5 jajek

5 opakowań budyniu śmietankowego bez cukru

1 szklanka mleka

1 cytryna

aromat waniliowy

rodzynki

Zmiel ser. Utrzyj masło z cukrem, dodawaj kolejno jajka, a potem po trochu ser.

Cytrynę rozdrobnij (ja wrzucam do malaksera z ostrymi nożami).

Budynie rozpuść w ciepłym mleku.

Masę serową zagotuj do wrzenia, dodaj cytrynę i rodzynki. Zdejmij z ognia, lej budynie i ponownie podgrzej. Trzeba bardzo porządnie mieszać, ponieważ masa lubi przypalać się od spodu. Trzeba też uważać, aby nie wyszły budyniowe gluty".

Na blaszce ułóż 1 placek, wylej na niego połowę sera, połóż drugi placek, znowu ser, i na to trzeci placek.

Wszystko obciąż deseczką i jakimś ciężarem, np. butelkami wody.

Całość zostaw na noc.

Gotowy sernik polej roztopioną czekoladą i posyp orzechami.

Poszczególne warstwy można też dodatkowo przełożyć kwaśnym dżemem, ale to dla amatorów. Mój Mąż najbardziej lubi klasyczną wersję :)

Kategorie przepisów