Babka piaskowa
Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zwykłą babkę piaskową - i ciągle odkładałam jej upieczenie . W końcu się zmobilizowałam i dzisiaj ją upiekłam . Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na forum cincin przez Ewę . Miałam okazję próbować babki w jej wykonaniu , więc wiedziałam , że to ciasto jest smaczne . Ewa robi ją z aromatem cytrynowym , ja postanowiłam upiec babkę marmurkową z dodatkiem kakao i aromatu waniliowego. Wyszła dokładnie taka , na jaką od dawna miałam ochotę - sypka , pachnąca wanilią i kakao - ot , takie łatwe i dobre ciasto do kawy . Polecam !
Składniki :
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna - rozpuszczona i ostudzona
- aromat waniliowy
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Jajka utrzeć z cukrem , nadal miksując stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Do masy wlać rozpuszczoną margarynę , zmiksować i dodać aromat waniliowy .
Odlać 1/3 część ciasta , dodać do niej kakao i zmiksować .
Formę keksową [ u mnie 35 x 11 cm ] wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą . Wlać jasne ciasto , następnie wyłożyć ciemne ciasto na całej długości .
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 40-50 minut [ u mnie potrzebowało 65 minut ] .