Sernik królewski

Sernik królewski

Przepyszny sernik królewski, z przepisu Dorotus :) , zrobiłam go troszeczkę po swojemu. Dorotko, dziękuje, że namówiłaś mnie na ten właśnie sernik ! :)

Sernik jest najbardziej sernikowy ze wszystkich jakie do tej pory upiekłam. Jest mokry, miękki, po prostu pyszny ! Ukochany stwierdził : "Nareszcie sernik" :)

Zdjęcie - Sernik królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki na ciasto:

*250 g mąki

*100 g masła

*100 g cukru pudru

*1 łyżka smalcu (nadaje ciastu kruchości)

*1 jajko

*2 łyżki gęstej śmietany

*3 łyżki kakao

*pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

*1 kg tłustego lub półtłustego twarogu

*5 jajek

*125 g masła

*1 szklanka cukru pudru

*1 opakowanie cukru waniliowego (32g)

*pół opakowania proszku budyniowego waniliowego

*bakalie wg uznania (ja dałam kubek rodzynek, które najpierw zaparzyłam , a później oprószyłam mąką ziemniaczaną)

 

Wykonanie:

Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Twaróg zmielić dwukrotnie (ja miałam taki gotowy do wypieków, więc nie musiałam go już mielić), zmiksować z pozostałymi składnikami, dodając na końcu pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.

Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na tarce i wyłożyć do tortownicy, następnie wlać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam około półtorej godziny tak jak Dorotus :)

Smacznego :)

 

Zdjęcie - Sernik królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów