Sernik królewski
Przepyszny sernik królewski, z przepisu Dorotus :) , zrobiłam go troszeczkę po swojemu. Dorotko, dziękuje, że namówiłaś mnie na ten właśnie sernik ! :)
Sernik jest najbardziej sernikowy ze wszystkich jakie do tej pory upiekłam. Jest mokry, miękki, po prostu pyszny ! Ukochany stwierdził : "Nareszcie sernik" :)
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na ciasto:
*250 g mąki
*100 g masła
*100 g cukru pudru
*1 łyżka smalcu (nadaje ciastu kruchości)
*1 jajko
*2 łyżki gęstej śmietany
*3 łyżki kakao
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
*1 kg tłustego lub półtłustego twarogu
*5 jajek
*125 g masła
*1 szklanka cukru pudru
*1 opakowanie cukru waniliowego (32g)
*pół opakowania proszku budyniowego waniliowego
*bakalie wg uznania (ja dałam kubek rodzynek, które najpierw zaparzyłam , a później oprószyłam mąką ziemniaczaną)
Wykonanie:
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.
Twaróg zmielić dwukrotnie (ja miałam taki gotowy do wypieków, więc nie musiałam go już mielić), zmiksować z pozostałymi składnikami, dodając na końcu pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na tarce i wyłożyć do tortownicy, następnie wlać masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam około półtorej godziny tak jak Dorotus :)
Smacznego :)