Rafaello na biszkopcie
Właściwie nie wiem, dlaczego to ciasto nazywa się Rafaello, bo zazwyczaj ciasta o tej nazwie zawierają bitą śmietanę i wiórki kokosowe, ewentualnie z dodatkiem białej czekolady. Tutaj są tylko wiórki kokosowe, i to jako dopełnienie smaku, a nie jako główny składnik. Niemniej jednak, ciasto jest pyszne i zdecydowanie godne polecenia, a krem chętnie zjadłabym nawet bez biszkoptu.
Składniki:
Biszkopt: 6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: 0,5 l mleka
budyń śmietankowy
200 g masła
1/3 szklanki cukru
1/4 l adwokata
paczka płatków migdałowych (ok. 150 g)
Sos karmelowy: 3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki ciepłej wody
2 żółtka
1 szklanka mleka
Ponadto: paczka podłużnych biszkoptów
duża paczka wiórków kokosowych
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddziel od białek. Białka lekko posól, ubij sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawaj po jednej łyżce cukru. Następnie kolejno dodawaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Wylej biszkopt na blachę, piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu, przekrój biszkopt na mniej więcej 1/3 wysokości (ścinając wierzch). Odcięty blat pokrusz na drobne kawałeczki.
Przygotowanie kremu:
Ugotuj budyń i zostaw go do ostygnięcia. Utrzyj masło z cukrem, stopniowo dodawaj budyń, a następnie wlewaj adwokat. Jeśli krem się zważy, ustaw miskę na garnku z gorącą wodą i poczekaj chwilę - po podgrzaniu krem powinien się ubić bez problemu. Wsyp do kremu płatki migdałowe i pokruszony biszkopt, wymieszaj.
Przygotowanie sosu karmelowego:
Cukier rozpuść w garnku na karmel. Dolej wodę (uwaga, pryska!), wymieszaj, następnie dolej mleko z roztrzepanymi w nim żółtkami. Całość zagotuj. Jeśli wyjdą "karmelki", to znaczy twarde kawałki upalonego cukru, trzeba masę gotować tak długo, aż wszystko się rozpuści. Po doprowadzeniu sosu do wrzenia, gotuj go na wolnym ogniu przez 10 minut. Zostaw sos do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na nim blat biszkoptowy. Na blacie ułóż ciasno podłużne biszkopty, które następnie polej ostygniętym sosem karmelowym. Nałóż krem, i posyp obficie wiórkami kokosowymi. Przed podaniem ciasto powinno przez kilka godzin stać w lodówce.