Kubusiowe ciasto
Oto jedno z ciast, które prezentowały się wczoraj na urodzinowym stole Sześciolatka :) Przepis na ciasto "Kubuś" zaczerpnęłam z bloga Pluskotki, a dokładnie z notesu jej Mamy :)
Ciasto jest naprawdę przepyszne, wszystkim bardzo smakowało. Zrobiłam je z zielonym sokiem "Pysio", więc powinnam nazwać je ciastem pysiowym :)
Zapraszam ....
Składniki na biszkopt:
*6 jajek
*3/4 szklanki mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 szklanka cukru
*2-3 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu kakao i lekko mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 35 minut.
Warstwa kubusiowa:
*2 budynie śmietankowe lub waniliowe
*1 litr soku Kubuś ( u mnie zielony Pysio)
Na soku gotujemy budyń, zamiast na mleku. Słodzimy zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu.
Warstwa biszkopcików:
*1 paczka okrągłych biszkoptów
Warstwa śmietankowa:
*0,5 l śmietanki kremówki (30%)
*2 śmietan-fixy
*0,5 szklanki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy.
Ugotowany, letni budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. Na budyniu układamy okrągłe biszkopciki. Przykrywamy bitą śmietaną i dekorujemy startą czekoladą.
Przepis jest na blachę 40x25, ale ja zrobiłam w tortownicy i wyszło fantastycznie :)
Smacznego!
A tak wygląda w całości: