Kubusiowe ciasto

Kubusiowe ciasto

Oto jedno z ciast, które prezentowały się wczoraj na urodzinowym stole Sześciolatka :) Przepis na ciasto "Kubuś" zaczerpnęłam z bloga Pluskotki, a dokładnie z notesu jej Mamy :)

Ciasto jest naprawdę przepyszne, wszystkim bardzo smakowało. Zrobiłam je z zielonym sokiem "Pysio", więc powinnam nazwać je ciastem pysiowym :)

Zapraszam ....

Zdjęcie - Kubusiowe ciasto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kubusiowe ciasto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

*6 jajek

*3/4 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 szklanka cukru

*2-3 łyżki kakao

 

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu kakao i lekko mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 35 minut.

 

Warstwa kubusiowa:

*2 budynie śmietankowe lub waniliowe

*1 litr soku Kubuś ( u mnie zielony Pysio)

 

Na soku gotujemy budyń, zamiast na mleku. Słodzimy zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu.

 

Warstwa biszkopcików:

*1 paczka okrągłych biszkoptów

 

Warstwa śmietankowa:

*0,5 l śmietanki kremówki (30%)

*2 śmietan-fixy

*0,5 szklanki cukru pudru

 

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy.

 

Ugotowany, letni budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. Na budyniu układamy okrągłe biszkopciki. Przykrywamy bitą śmietaną i dekorujemy startą czekoladą.

Przepis jest na blachę 40x25, ale ja zrobiłam w tortownicy i wyszło fantastycznie :)

Smacznego!

Zdjęcie - Kubusiowe ciasto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A tak wygląda w całości:

Zdjęcie - Kubusiowe ciasto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów