Babka poznańska
Babka poznańska
ale trochę inaczej
1,5 szklanki (300 g) mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki (100 g) mąki pszennej
1 kostka masła (250 g) - stopionego i przestudzonego
4 jajka
1,5 szklanki cukru - 300 g
4 łyżeczki proszku do pieczenia
w oryginalnym przepisie jest jeszcze sok z 1/2 cytryny i skórka z owej połówki ale ja zamiast cytryny i soku dałam 4 łyżeczki wody różanej
Mąkę przesiać, dosypać cukier i proszek do pieczenia, dodać jajka i wodę różaną - wszystko razem utrzeć - najlepiej w mikserze. Do masy dodać stopionego masła i rozetrzeć wszystko dokładnie na gładką masę, którą następnie należy przelać do wysmarowanej masłem formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 40 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli wbity w nie drewniany patyczek pozostanie suchy.
Ciasto jest banalnie proste w robieniu i bardzo smaczne, ale suche! Najlepsze jest "dzień po" z masłem, dżemem i do herbaty albo kawy. Świetne śniadanie.