Keks na białkach

Jeśli zostają mi w czasie gotowania jakieś białka, nie wyrzucam ich, tylko zamrażam.

Kiedy się trochę uzbiera, można zrobić właśnie taki keks na białkach.

Jest to dobry przepis - a trudno o dobry przepis na keks. Robiłam ich kilka i żaden nie był udany. Sekretem dobrego keksu jest odpowiednio gęste ciasto, tak, aby bakalie nie opadły na spód w razie pieczenia, a jednocześnie - aby środek dopiekł się, a wierzch nie spalił.

Składniki:

1 szklanka białek (ok. 8-10 białek)

1 szklanka cukru

1 kostka stopionego masła

3/4 szklanki ciepłego mleka

cukier waniliowy

3 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

mieszanka keksowa - ok. 200 g

Ubij pianę z białek, dodaj cukier, ubij na lśniącą masę. Wlej przestudzone masło, stopniowo miksując, dodawaj po trochu mleko i mąkę z proszkiem.

Bakalie obsyp mąką na sicie i wsyp do ciasta, wymieszaj łyżką.

Piecz około godziny w 200 stopniach.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy