Keks na białkach
Jeśli zostają mi w czasie gotowania jakieś białka, nie wyrzucam ich, tylko zamrażam.
Kiedy się trochę uzbiera, można zrobić właśnie taki keks na białkach.
Jest to dobry przepis - a trudno o dobry przepis na keks. Robiłam ich kilka i żaden nie był udany. Sekretem dobrego keksu jest odpowiednio gęste ciasto, tak, aby bakalie nie opadły na spód w razie pieczenia, a jednocześnie - aby środek dopiekł się, a wierzch nie spalił.
Składniki:
1 szklanka białek (ok. 8-10 białek)
1 szklanka cukru
1 kostka stopionego masła
3/4 szklanki ciepłego mleka
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mieszanka keksowa - ok. 200 g
Ubij pianę z białek, dodaj cukier, ubij na lśniącą masę. Wlej przestudzone masło, stopniowo miksując, dodawaj po trochu mleko i mąkę z proszkiem.
Bakalie obsyp mąką na sicie i wsyp do ciasta, wymieszaj łyżką.
Piecz około godziny w 200 stopniach.