Baba w rumie

Baba w rumie

Drożdżowa, czy piaskowa, w czekoladzie, lukrowana - każda wielkanocna babka świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Oto moja wielkanocna baba w rumie przygotowana wg przepisu z "Pani Domu".

Zdjęcie - Baba w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*6 żółtek, 1 jajko

*6 łyżek cukru

*50 dag mąki

*5 dag drożdży

*25 dag masła

*szklanka mleka

*opakowanie cukru waniliowego

*10 dag rodzynek

*cytryna

*szczypta soli

*tłuszcz do formy

*gotowy biały lukier

Na syrop:

*1 i 1/2 szklanki cukru

*600 ml soku pomarańczowego

*200 ml rumu

Wykonanie:

4 łyżki mąki, łyżkę cukru i rozkruszone drożdże połączyć, rozmieszać w kilku łyżkach letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Sparzyć cytrynę i otrzeć z niej skórkę. Masło rozpuścić i wystudzić.

Jajko, żółtka i resztę cukru utrzeć do białości. Wlać do mąki, dodać pozostałe mleko, szczyptę soli i cukier waniliowy.Utrzeć na gładko.

Dodać wyrośnięty rozczyn, wlać masło i ucierać wszystko jeszcze kilka minut , aby ciasto osiągnęło gładkość i dość rzadką konsystencję. Na końcu wsypać rodzynki i skórkę cytrynową, wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do natłuszczonej formy (do 2/3 jej wysokości) i znów odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić.

W rondelku wolno gotować sok pomarańczowy z cukrem przez 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać rum i przestudzić. Babkę zanurzyć w syropie. Potrzymać aż się dobrze nasączy. Po wyjęciu na talerz oblać grubo białym lukrem lub polewą.

Smacznego!

Zdjęcie - Baba w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów