Placek z wiśniami
280 g mąki
2 jajka
2 żółtka
180 - 200 g cukru - ja dałam 180 g
łyżka ekstraktu waniliowego - można pominąć
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
180 g miękkiego masła
160 g kwaśnej i gęstej śmietany, ale można też tyle samo gęstego jogurtu
kilogram wiśni - drylowanych
cukier trzcinowy do posypania
Zmiksowałam masło z cukrem, jajkami i śmietaną na gładką masę. Potem powoli i stopniowo dodawałam mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy i wszystko dokładnie wymieszałam.
Wylałam ciasto na podłużną formę (32x23 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam w miarę równo i ciasno owoce i posypałam cukrem trzcinowym.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około godzinę.