Migdałowe ciasto z brzoskwiniami
Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że zaraz będę musiała je zrobić i ta myśl nie dawała mi spokoju. Pyszne, kruche ciasto, soczyste brzoskwinie i wspaniale chrupiąca posypka migdałowa to coś co łączy się idealnie i smakuje wybornie. Bardzo polecam to ciasto bo warto je upiec.
Składniki:
- 260g mąki pszennej
- 100g dobno zmielonych migdałów( można też użyć zmielonych orzechów laskowych)
- 170g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- kilka kropli olejku migdałowego lub cukier migdałowy
Dodatkowo:
- 700-800g brzoskwiń( waga z pestkami)
- 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru( do kruszonki)
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka bułki tartej
Brzoskwinie pokroić w około 1 cm kawałki i odstawić na bok. Blaszkę o wymiarach około 22x 22cm wysmarować niewielką ilością margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1900C.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać ją razem z mąką lub rozdrobnić w palcach. W osobnej miseczce zmiksować żółtka z cukrem, aż masa zrobi się wyraźnie jasna i puszysta. Do mąki dodać zmiksowane żółtka, śmietanę oraz kilka kropli olejku migdałowego. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli byłoby za suche można dodać odrobinę więcej śmietany. Oderwać z ciasta około 1/4 na kruszonkę, pozostałą część rozłożyć na przygotowanej blaszce.
Bułkę tartą wymieszać z jedną łyżką mielonych migdałów i rozsypać równomiernie na cieście. Brzoskwie odsączyć z soku( jeśli się pojawił) i wymieszać z łyżką mielonych migdałów, następnie owoce wyłożyć na przygotowane ciasto.
Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru a następnie wyrobić i rozkruszyć na ułożone owoce. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)