Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • Ok. 70 ml lekko ciepłego mleka
  • 2/3 szkl. Cukru
  • Szczypta soli

Kruszonka:

  • 100g masła
  • Ok. 150 g mąki
  • Ok. 100 g cukru

Ponadto:

  • Rabarbar ? obrany z włókna i pokrojony na cząstki

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe:

1. Drożdże rozdrobnić, zasypać łyżką  cukru i zalać mlekiem. Przykryć ściereczką i zaczekać Az drożdże zaczną pracować i urosną.

2. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier. Wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Wszystko razem wymieszać. Ciasto będzie  raczej lepiące się. Przykryć  ściereczka. Odstawić w ciepłe miejsce  do podwojenia objętości. 

3. Jak ciasto urośnie, uderzyć w nie  żeby opadło i ponownie zostawić do urośnięcia.

4. Przygotować  formę ( u mnie była to tortownica ok. 23cm). Ciasto szybko przełożyć do  tortownicy, wysypać na nie rabarbar, przykryć  ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca żeby jeszcze popracowało nad sobą. Ciasto szybko podwoiło swoją objętość. 

W międzyczasie  - przygotować kruszonkę i włączyć piecyk, tak by ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika.

Kruszonka:

Połączyć wszystkie składniki i bardzo dokładnie je ze sobą wymieszać. Mąka musi być połączona bardzo dobrze z masłem w prz3ciwnym razie będzie sypka i po upieczeniu będzie ją czuć na owocach.

Ciasto drożdżowe z owocami:

1. Wyrośnięte ciasto z owocami posypać cukrem , rozłożyć  równomiernie kruszonkę.

2. Piec ok. 50 minut w temp 190 stopni

Można  udekorować lukrem (ominęłam to, bo nie chciałam zwiększać kaloryczności)

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

do przepisu Iwona dodała jeszcze komentarz:

Ciasto nie jest słodkie. Dorosłym smakuje. Olek (syn, lat niespełna 2 - przyp. red.) jakoś nie chce się przekonać do niego. Ja stałam się wielką fanką rabarbaru. A takie ciasto drożdżowe pamiętam właśnie z dzieciństwa. Najlepsze z kubkiem pachnącego kakao.

polecam i ja :)

Kategorie przepisów