Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 50g drożdży
- Ok. 70 ml lekko ciepłego mleka
- 2/3 szkl. Cukru
- Szczypta soli
Kruszonka:
- 100g masła
- Ok. 150 g mąki
- Ok. 100 g cukru
Ponadto:
- Rabarbar ? obrany z włókna i pokrojony na cząstki
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozdrobnić, zasypać łyżką cukru i zalać mlekiem. Przykryć ściereczką i zaczekać Az drożdże zaczną pracować i urosną.
2. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier. Wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Wszystko razem wymieszać. Ciasto będzie raczej lepiące się. Przykryć ściereczka. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
3. Jak ciasto urośnie, uderzyć w nie żeby opadło i ponownie zostawić do urośnięcia.
4. Przygotować formę ( u mnie była to tortownica ok. 23cm). Ciasto szybko przełożyć do tortownicy, wysypać na nie rabarbar, przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca żeby jeszcze popracowało nad sobą. Ciasto szybko podwoiło swoją objętość.
W międzyczasie - przygotować kruszonkę i włączyć piecyk, tak by ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika.
Kruszonka:
Połączyć wszystkie składniki i bardzo dokładnie je ze sobą wymieszać. Mąka musi być połączona bardzo dobrze z masłem w prz3ciwnym razie będzie sypka i po upieczeniu będzie ją czuć na owocach.
Ciasto drożdżowe z owocami:
1. Wyrośnięte ciasto z owocami posypać cukrem , rozłożyć równomiernie kruszonkę.
2. Piec ok. 50 minut w temp 190 stopni
Można udekorować lukrem (ominęłam to, bo nie chciałam zwiększać kaloryczności)
do przepisu Iwona dodała jeszcze komentarz:
Ciasto nie jest słodkie. Dorosłym smakuje. Olek (syn, lat niespełna 2 - przyp. red.) jakoś nie chce się przekonać do niego. Ja stałam się wielką fanką rabarbaru. A takie ciasto drożdżowe pamiętam właśnie z dzieciństwa. Najlepsze z kubkiem pachnącego kakao.
polecam i ja :)