Delicja jabłkowo-serowa
"Zapowiadałam jakiś czas temu, że gotowany sernik jeszcze się tu pojawi. I oto jest, tym razem w połączeniu z jabłkami, a w zasadzie marmoladą jabłkową, która znajduje się pomiędzy dwoma kruchymi plackami, stanowiąc podstawę sernika. Sama masa serowa jest odchudzona, bez dodatku masła, jedynie z jajkami i małą ilością cukru. Do jej zagęszczenia wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby masa była bardziej zwarta. Wierzch sernika tak jak podstawa jest w tonacji jabłkowej. Zrobiony jest bowiem z zagęszczonego skrobią kukurydzianą soku jabłkowego, ale może to być również zrobiona z niego galaretka, bądź też po prostu polewa czekoladowa." Przepis zgłaszam do akcji "Serniki 2012"
Delicja jabłkowo-serowa Składniki:
tortownica o śr.26cm
Ciasto:
300g mąki
200g masła
3 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1kg jabłek
2 łyżki cukru
sok z połówki cytryny
Masa serowa:
600g serka śmietankowego
3 jajka
80g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
50ml mleka
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Polewa:
500ml soku jabłkowego
1 łyżka cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
Posiekać masło razem z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie jak plastelina ciasto. Podzielić je na pół i upiec w tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia dwa okrągłe jasnozłote placki. Jeden wystudzić na kracie kuchennej, a drugi w tortownicy.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu około godziny. Ciepłą, ale nie gorącą masę rozsmarować na placku w tortownicy i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć, ale uważać, żeby go nie połamać.
Serek utrzeć z cukrem pudrem i jajkami. Przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu do zgotowania, cały czas mieszając. Proszek budyniowy razem ze skrobią kukurydzianą rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy. Cały czas mieszając gotować jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. Lekko ją przestudzić i wylać na przełożone jabłkami ciasto. Wyrównać powierzchnię.
Odlać pół szklanki soku, a resztę zagotować razem z cukrem. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z odlanym sokiem i wlać do gotującego się soku. Gotować cały czas mieszając ok. 2 minut, a następnie wylać na masę serową. Wyrównać powierzchnię i zostawić w temp. pokojowej, aby masa wystygła i się związała, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.