Migdałowe ciasto z czereśniami
Chyba najwyższa pora powrócić do blogowania. Ciężko zebrać siły, zwłaszcza po tak relaksującym pobycie w nadmorskim ośrodku, gdzie serwowali pyszne jedzenie a jedynym naszym zajęciem były spacery nad morze i leżenie na piasku. Jeszcze jakiś czas temu nie sądziłam, że taki wypoczynek sprawi mi przyjemność bo zawsze wypoczywałam aktywnie jednak widać gusta zmieniają się z wiekiem.
Przed wyjazdem żałowałam, że nie udało mi się zrobić ciasta z czereśniami jednak kiedy wróciłam okazało się, że wciąż jeszcze są, piękne i dorodne. Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszne, ucierane ciasto z czereśniami i migdałową nutą.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru (dałam trochę mniej)
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 2 szklanki wydrążonych czereśni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- płatki migdałowe
- kieliszek likieru migdałowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz likier migdałowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć czereśnie, skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 60 minut.
Smacznego:)