Migdałowe ciasto z czereśniami

Migdałowe ciasto z  czereśniami

Chyba najwyższa pora powrócić do blogowania. Ciężko zebrać siły, zwłaszcza  po  tak  relaksującym pobycie w nadmorskim ośrodku, gdzie serwowali pyszne jedzenie a jedynym naszym zajęciem były spacery nad morze i leżenie na piasku. Jeszcze jakiś czas temu nie sądziłam, że taki wypoczynek sprawi mi przyjemność bo zawsze wypoczywałam aktywnie jednak widać gusta zmieniają się z wiekiem.

Przed wyjazdem żałowałam, że nie udało mi się zrobić ciasta z czereśniami jednak kiedy wróciłam okazało się, że wciąż jeszcze są, piękne i dorodne. Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszne, ucierane ciasto z czereśniami i migdałową nutą.

Zdjęcie - Migdałowe ciasto z  czereśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru (dałam trochę mniej)
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 szklanki wydrążonych czereśni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • płatki migdałowe
  • kieliszek likieru migdałowego

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz likier migdałowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć czereśnie, skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika.  Piec ok 60 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów