Boże Narodzenie pachnące piernikiem to nie tylko pyszne ciasta i ciasteczka ale także aromatyczna kawa. O żadnej porze roku tak nie smakuje jak wlaśnie teraz. Polecam:)
muszę powiedzieć, że zrobiła furorę - wszyscy wypytywali o recepturę. Moim zdaniem sekretem pysznego smaku jest gruszka, która jakoś bardziej pasuje do śledzia konsystencją niż twarde jabłko. Poza tym ciekawy jest sposób ułożenia śledzia i buraczków
To danie wigilijne, które chyba gości w każdym domu. Wiem, że jedni go jedzą inni nie - ja sobie nie wyobrażam wigilii bez smażonego karpia - poza barszczem i uszkami, to najważniejsze danie.
Murzynek to nasze tradycyjne świąteczne ciasto. Robię je tylko raz w roku (w sumie nie wiem czemu, ale tak już jest), zawsze posypuję wiórkami kokosowymi - taka namiastka śniegu. I na święta ma być właśnie murzynek, nie żadne inne czekoladowe ciasto, tylko właśnie klasyczny murzynek.
Pierwszy raz w tym roku podeszłam do makowca. Zawsze uważałam, że to ponad moje możliwości, aż trafiłam na przepis Izy i okazało się, że strucla makowa to nic strasznego.
Jedno z ciast jakie upiekłam na święta to bardzo proste ciasto orzechowe. Wykonanie jest naprawdę banalne a smak królewski co udało mi się też podkreślić formą w kształcie korony. W większości składa się z orzechów dlatego smak jest powalający. Miłośnicy orzechowych wypieków powinni spróbować.
To miał być bardzo bożonarodzeniowy sernik. O smaku wanilii, na pierniczkach i z suszonymi żurawinami. Bardziej świątecznego sernika już się chyba nie da zrobić.
Na szczególną okazję jaką może być Nowy Rok polecam przepyszny torcik kawowy. Istotą tego ciasta jest delikatna masa z serka mascarpone połączona ze słodką śmietanką i rozpuszczoną kawą.
Dobrze czekoladowy, niezbyt słodki, naszpikowany bakaliami keks nie może nie smakować. Robi się łatwo, szybko by za chwilę delektować się jego pysznym smakiem.
Makowiec to jedno z najpyszniejszych ciast jakie znam. Na świątecznym stole obowiązkowo być musi, ponieważ wszyscy za nim przepadamy. Nigdy nie wychodzi mi idealnie. Pęknie albo się rozrośnie, ale zawsze jest bardzo smaczny.