MAKOWIEC
            
Kochani życzę Wam zdrowych,spokojnych,
pełnych miłości i ciepła rodzinnego
Świąt Bożego Narodzenia!
A jak Święta - to goszczą wówczas na naszych stołach przeróżne pyszne ciasta, serniki,makowce,pierniki.Proponuję więc przepis na pyszny makowiec.

Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
 - kostka masła
 - szklanka cukru
 - 7 żółtek
 - 100 g drożdży
 - 1 szklanka mleka
 - szczypta soli
 

Nadzienie:
- 500 g maku
 - 1 litr wody
 - 100g masła
 - 4 łyżki miodu
 - 200g cukru
 - 5 białek
 - parę kropel aromatu migdałowego
 - bakalie opcjonalnie np.100g migdałów-posiekanych i orzechów włoskich
 - 150g rodzynek i/lub skórka pomarańczowa
 

Lukier: (ja nie zrobiłam)
- 190g cukru pudru
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - skórka z 1/2 cytryny
 

Dodałam żółtka

mąkę,rozczyn z drożdży i szczyptę soli.

Wyrobiłam rękoma, aż ciasto odchodziło od ręki.
Jak ciasto wyjdzie za twarde i zbite to mozna dolać mleka.Przykryłam je i odstawiłam na około pół godziny aby urosło.

Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową.Mak zalałam wodą i gotowałam około pół godziny.

Przecedziłam go,odsączyłam i dwukrotnie zmieliłam.

Masło stopiłam na małym ogniu.Wsypałam zmielony mak.
Wymieszałam.Dodałam cukier i miód.

Ja z racji,że rodzina nie przepada za bakaliami w tym cieście,dodałam tylko posiekane orzechy włoskie i migdały.
Wkropiłam aromat migdałowy.

Mieszałam na wolnym ogniu 15 minut aż masa zgęstniała.Wystudziłam.
Ubiłam pianę z białek i dodałam do wystudzonej masy makowej.


Wracajmy do ciasta.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części.Rozwałkowałam je cienko.Rozsmarowałam na nie masę makową

i zawinęłam w rulony.

Nakłułam każdego makowca w paru miejscach wykałaczką.

Owinęłam je luźno papierem do pieczenia.

Piekłam makowce w temperaturze 170 /180 stopni około 45 minut.
Makowce nie wkładałam do form tylko położyłam na
kratce znajdującej się w piekarniku.


Można zrobić lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny z dodatkiem skórki z cytryny.I jak lubicie możecie posypać na wierzch skórkę pomarańczową.Smacznego!