MAKOWIEC

MAKOWIEC
Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kochani życzę Wam zdrowych,spokojnych,
pełnych miłości i ciepła rodzinnego
Świąt Bożego Narodzenia!
A jak Święta - to goszczą wówczas na naszych stołach przeróżne pyszne ciasta, serniki,makowce,pierniki.Proponuję więc przepis na pyszny makowiec.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 7 żółtek
  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nadzienie:
  • 500 g maku
  • 1 litr wody
  • 100g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 200g cukru
  • 5 białek
  • parę kropel aromatu migdałowego
  • bakalie opcjonalnie np.100g migdałów-posiekanych i orzechów włoskich
  • 150g rodzynek i/lub skórka pomarańczowa
Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lukier: (ja nie zrobiłam)
  • 190g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
Do podgrzanego mleka wkruszyłam drożdże i odstawiłam je na 0,5h.Masło utarłam z cukrem.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam żółtka

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
mąkę,rozczyn z drożdży i szczyptę soli.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wyrobiłam rękoma, aż ciasto odchodziło od ręki.
Jak ciasto wyjdzie za twarde i zbite to mozna dolać mleka.Przykryłam je i odstawiłam na około pół godziny aby urosło.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową.Mak zalałam wodą i gotowałam około pół godziny.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przecedziłam go,odsączyłam i dwukrotnie zmieliłam.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Masło stopiłam na małym ogniu.Wsypałam zmielony mak.
Wymieszałam.Dodałam cukier i miód.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ja z racji,że rodzina nie przepada za bakaliami w tym cieście,dodałam tylko posiekane orzechy włoskie i migdały.
Wkropiłam aromat migdałowy.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mieszałam na wolnym ogniu 15 minut aż masa zgęstniała.Wystudziłam.
Ubiłam pianę z białek i dodałam do wystudzonej masy makowej.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wracajmy do ciasta.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części.Rozwałkowałam je cienko.Rozsmarowałam na nie masę makową

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
i zawinęłam w rulony.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nakłułam każdego makowca w paru miejscach wykałaczką.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owinęłam je luźno papierem do pieczenia.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piekłam makowce w temperaturze 170 /180 stopni około 45 minut.
Makowce nie wkładałam do form tylko położyłam na
kratce znajdującej się w piekarniku.

Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - MAKOWIEC - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Można zrobić lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny z dodatkiem skórki z cytryny.I jak lubicie możecie posypać na wierzch skórkę pomarańczową.Smacznego!

Kategorie przepisów