Sernik na piernikowym spodzie z żurawinami

To miał być bardzo bożonarodzeniowy sernik. O smaku wanilii, na pierniczkach i z suszonymi żurawinami. Bardziej świątecznego sernika już się chyba nie da zrobić.

 Zdjęcie - Sernik na piernikowym spodzie z  żurawinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik na piernikowym spodzie z  żurawinami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok. 250 g pierniczków

130 g stopionego masła

500 g śmietankowego, mielonego i tłustego twarogu

ok. 180 g cukru

4 duże jajka albo 5 mniejszych

2 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki ekstraktu waniliowego albo wnętrze laski wanilii albo domowy cukier waniliowy

szczypta soli

dżem żurawinowy do posmarowania wierzchu ciasta

dwie garści żurawin

skórka starta z 1 małej pomarańczy albo połowy dużej

Pierniczki zmiksowałam w blenderze - ale nie na zupełny pył. Dodałam stopionego masła, wymieszałam i wysypałam do tortownicy (formę wysmarowałam masłem, a na dnie położyłam papier pergaminowy - łatwiej sernik przenieść na paterę). Trzeba masę dobrze ugnieść i docisnąć do tortownicy. Warstwa ciastek nie może być za gruba. Następnie wstawiłam wszystko do lodówki na jakieś 30-40 minut.

W tym czasie przygotowałam masę serową.:

Twaróg zmieliłam i utarłam w mikserze, dodałam cukier oraz szczyptę soli i utarłam całość. Następnie stopniowo dodałam jajka - dobrze wymieszałam, tak by nie było grudek. Na koniec dodałam ekstraktu waniliowego i skórki - wymieszałam i masę przelałam na ciastka, wcześniej posypane żurawiną.

Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 45 - 55 minut.

Wierzch sernika delikatnie posmarowałam dżemem (ja podgrzewam dżem, żeby go było łatwo rozsmarować) i wstawiłam na ok. 10 minut do piekarnika - pod górną grzałkę, tak by się podpiekło. Ale generalnie nie trzeba. No i trzeba uważać, żeby nie spiec go za bardzo

Ja na dno piekarnika wstawiam żaroodporne naczynie z wodą - parująca woda sprawi, że sernik nie wyschnie.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy