ta drożdżówka jest przepyszna ! Delikatna , mięciutka i wilgotna , nawet na drugi , trzeci dzień. Ja zawsze robię ją z dżemem (rzadkim , bo i ciasto nie jest gęste) i posypuję kruszonką , ale można użyć do niej także owoców lub upiec bez niczego - jak kto woli.
Efekt? Co najmniej zadowalający. Sernik jest z tych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne.
Nastawiamy zakwas na wigilijny barszcz czerwony, Święta coraz bliżej, a na stole nie może przecież zabraknąć tradycyjnego barszczu :-) więc do dzieła ...
Bigos jest pyszny delikatny pachnący grzybami - bardzo aromatyczny. Można również podprawić zasmażką z mąki i smalcu ,ale uważam że to nie jest konieczne.
Na powitanie zapraszam na tort. Upiekłam go na urodziny męża i muszę powiedzieć, że był to strzał w 10 - dawno nie jedliśmy tak pysznego tortu. Myślę, że ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz.
Dodatek alkoholu sprawia, że ciasto lekko się ścina i bakalie nie opadają na dno. Kolejna zmiana to połączenie smalcu z masłem (w poprzednim przepisie było samo masło), co moim zdaniem zapobiega wyschnięciu ciasta.
Ciasta makowe, z żadnymi świętami nie kojarzą się chyba tak mocno jak z Bożym Narodzeniem. Ja, za makiem średnio przepadam ale żeby tradycji stało się zadość trzeba upiec przynajmniej struclę.
Bardzo wilgotne, wypełnione dużą ilością masy makowej owiniętej w lekkie ciasto krucho-drożdżowe. Delikatnie aromatyzowane amaretto, z kwaskowatymi suszonymi wiśniami, którymi zastąpiłam nielubiane rodzynki.
O ile miłośniczką keksu nie jestem o tyle bakaliowiec na święta musi być. To dodatkowo bardzo wygodne ciasto, bo najlepsze jest kiedy swoje odleży, minimum 3 dni. Więc drodzy czytelnicy do dzieła, piec i jeść właśnie w Święta.
Tak jak obiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej.
Ciasto to składa się z trzech warstw ciasta kruchego zapieczonego albo z masą miodowo - sezamową, miodowo - orzechową lub z powidłami i pianą kokosową. Całość przełożona jest kremem maślano - kokosowo -budyniową. "Sezam" jest naprawdę przepyszny i wspaniale wygląda!
To ciasto jest bardzo popularne na blogach i kulinarnych stronach internetowych. Jeżeli nie możecie się zdecydować, czy wolicie na święta sernik, czy też makowiec - to jest wypiek dla Was.