Nam wielkanocny obiad z gęsiną nieco się przyśpieszył :), ale sposób na przygotowanie piersi jest prosty i dający bardzo dobry efekt smakowy - danie przeszło najtrudniejszy test (małoletnich) z opinią "to jest pyszne" :).
Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. T
Zwróciłam uwagę na ten przepis, bo zauroczyła mnie jego nazwa ;) I mimo że jest to jedna z wielu potrawek kurczakowo-warzywnych, to jednak jest bardzo smaczna i świetnie spisze się w roli nieskomplikowanego obiadu na co dzień ;)
Świetne, letnie danie. Ciasto jest bardzo chrupiące - wyjątkowo smaczne. Bardzo mi się te placki podobały, wytrawne, pachnące dobrymi, letnimi pomidorami.
Moja kapustka zasmażana zrobiła furorę . Dlatego postanowiłam ja udoskonalić , zmienić , po prostu coś pokombinować . Powstała niesamowicie dobra kapustka pasująca do każdego rodzaju mięsa.
Zupa gołąbkowa powinna posmakować wszystkim zwolennikom sycących, mięsnych zup oraz... gołąbków, oczywiście. Połączenie kapusty, mięsa i ryżu jest tak dobre i uniwersalne, że sprawdza się świetnie także w zupie. Jest gęsta, „konkretna” i w zupełności wystarcza na cały obiad. Warto wypróbować :)
Szybki, dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach, bo całe mięso spowite jest w bieli. Schabowi towarzyszy pyszny, aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy. Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników, a zadowoli podniebienie niejednego smakosza. Prosto i pysznie.
Obowiązkowe danie z młodej kapusty - kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą.
Pożywna i zdrowa zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem w stylu orientalnym, bo z mleczkiem kokosowym, limonką, imbirem, cynamonem, chilli i czosnkiem niedźwiedzim. Podana z prażonymi migdałami i kolendrą jest bardzo przyjemną i rozgrzewającą propozycją obiadową na te jesienne wieczory.
Solidna porcja rozgrzewającego, pikantnego gulaszu (?), z soczewicą, kiełbaskami, fasolą, dynią...i co tam jeszcze w czeluściach lodówki znajdziecie. Taki gulasz lubi wiele składników, ważne tylko, by go porządnie doprawić, no i może granic fantazji nie przekraczać i nie wrzucać do gara, jak i co popadnie...
Harira to tradycyjna marokańska zupa pełna strączków, aromatycznych przypraw i kolendry. Mocno rozgrzewająca i treściwa. W większości przepisów dodaje się do niej mięso. Ja miałam ochotę na lżejszy obiad, dlatego skusiłam się na wegańską wersję tej zupy
Zdrowa, gęsta i pożywna zupa z kalafiora i czerwonej soczewicy. Zupa uniwersalna i bardzo prosta w przygotowaniu. Smaczna na co dzień i na świąteczny poczęstunek dla gości. Szczególnie przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ soczewica zawiera dużo białka, do tego jest bogata w kwas foliowy, wapń i żelazo.
Znalazłam w szufladzie stary przepis mojej kochanej babci Alutki na pyszne ciasto marchewkowe. Postanowiłam się z Wami nim podzielić, gdyż taka autorska receptura to skarb!