Sernik na zimno babci Małgosi
Składniki
- 2 kubki sera
- 1/2 kubka masła roślinnego
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru (niecała)
- 2 łyżki żelatyny
- zapach
- galaretka, świeże owoce
Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Wodę podgrzać i rozpuścić żelatynę. Wyrobić na jednolitą masę z serem. Wlać żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Wstawić masę do lodówki.
W międzyczasie, przygotować galaretkę (wg przepisu z opakowania) oraz owoce do dekoracji. Gdy masa stężeje w lodówce, ułożyć owoce, delikatnie zalać galaretką. Gotowy sernik schować do lodówki, aż galaretka się zetnie.
Babcię Zosię nazywaliśmy w naszej rodzinie królową wypieków. Wszystko co robiła, było proste w przygotowaniu, ale niezmiennie smaczne! Polecam sernik według jej przepisu.