Ciasto marchewkowe z zeszytu babci Alutki

Ciasto marchewkowe z zeszytu babci Alutki

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z zeszytu babci Alutki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z zeszytu babci Alutki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • orzechy włoskie - garść
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • szklanka oleju Kujawskiego do smażenia
  • 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki soli do smaku

Przygotowanie

Utrzeć marchewkę na drobnej tarce. Nastawić piekarnik na 180°C. Jajka ubić z cukrem przez 3 minuty. Dodać margarynę roztopioną lub olej (ja dodałam oleju do smażenia firmy Kujawski), mąkę z sodą z proszkiem i solą. Dodać cynamon. Na końcu marchewkę i ewentualnie orzechy. Wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec 45-55 minut w 180° C.

 

 

 

Znalazłam w szufladzie stary przepis mojej kochanej babci Alutki na pyszne ciasto marchewkowe. Postanowiłam się z Wami nim podzielić, gdyż taka autorska receptura to skarb! Babcia Alutka miała własny ogródek - wszystkie warzywa i owoce, które hodowała trafiały do jej spiżarni, by następnie przemienić się we spaniałe wypieki oraz przetwory. Mam nadzieję, że ciasto marchewkowe jej autorstwa będzie Wam smakowało tak samo jak mi!

 

 

Kategorie przepisów