Ciasto marchewkowe z zeszytu babci Alutki
Składniki
- 1,5 szklanki startej marchewki
- orzechy włoskie - garść
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- szklanka oleju Kujawskiego do smażenia
- 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki soli do smaku
Przygotowanie
Utrzeć marchewkę na drobnej tarce. Nastawić piekarnik na 180°C. Jajka ubić z cukrem przez 3 minuty. Dodać margarynę roztopioną lub olej (ja dodałam oleju do smażenia firmy Kujawski), mąkę z sodą z proszkiem i solą. Dodać cynamon. Na końcu marchewkę i ewentualnie orzechy. Wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec 45-55 minut w 180° C.
Znalazłam w szufladzie stary przepis mojej kochanej babci Alutki na pyszne ciasto marchewkowe. Postanowiłam się z Wami nim podzielić, gdyż taka autorska receptura to skarb! Babcia Alutka miała własny ogródek - wszystkie warzywa i owoce, które hodowała trafiały do jej spiżarni, by następnie przemienić się we spaniałe wypieki oraz przetwory. Mam nadzieję, że ciasto marchewkowe jej autorstwa będzie Wam smakowało tak samo jak mi!