Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym
Szybki,dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach,bo całe mięso spowite jest w bieli.Schabowi towarzyszy pyszny,aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników,a zadowoli podniebienie niejednego smakosza.Prosto i pysznie.Zapraszam do przepisu.
Składniki:
4 spore plastry schabu
150 ml bulionu warzywnego
sól,pieprz z młynka
150 ml gęstej śmietany 20% (u mnie Schmand)
2-3 łyżki chrzanu
1 listek laurowy
2 łyżki mąki
mało ghee do smażenia
Wykonanie:
- schab pokroić w 2-cm plastry.Pod folią lekko rozbić tłuczkiem.Posolić i oprószyć pieprzem.Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stron
- zrumienione mięso podlać bulionem warzywnym,dodać listek laurowy,ziarenka ziela angielskiego,przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30-40 minut
- gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać.Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych
- podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną