Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym

Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym
Zdjęcie - Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szybki,dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach,bo całe mięso spowite jest w bieli.Schabowi towarzyszy pyszny,aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników,a zadowoli podniebienie niejednego smakosza.Prosto i pysznie.Zapraszam do przepisu.

Składniki:

4 spore plastry schabu
150 ml bulionu warzywnego
sól,pieprz z młynka
150 ml gęstej śmietany 20% (u mnie Schmand)
2-3 łyżki chrzanu
1 listek laurowy
2 łyżki mąki
mało ghee do smażenia

Wykonanie:
  • schab pokroić w 2-cm plastry.Pod folią lekko rozbić tłuczkiem.Posolić i oprószyć pieprzem.Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stron
  • zrumienione mięso podlać bulionem warzywnym,dodać listek laurowy,ziarenka ziela angielskiego,przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30-40 minut
  • gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać.Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych
  • podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Kategorie przepisów