Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem
Dziś przedstawiam przepis na soczystego i rozpływającego się w ustach pieczonego kurczaka w stylu orientalnym. Marynowany w aromatycznym jogurcie z kminem, kolendrą i kardamonem, zyskuje na smaku i aromacie. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na weekendowy obiad. Podałam go z puree ze słodkich ziemniaków, szpinakiem i serem kozim. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki gęstego, pełnotłustego jogurtu
- 1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 kurczak, przekrojony wzdłuż na pół
- liście kolendry lub pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Przy pomocy moździerza rozetrzyj kardamon z pieprzem na drobny proszek, następnie dodaj sól, kolendrę, kminek i rozetrzyj całość z czosnkiem. Dodaj oliwę w celu i wymieszaj w celu utworzenia aromatycznej pasty, po czym wmieszaj jogurt, imbir i sok z cytryny.
- Umieść kurczaka w dużej misce i wetrzyj jak najwięcej powstałej marynaty w przestrzenie między skórą a mięsem na piersiach i udach, a resztą marynaty dokładnie natrzyj całego kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Włóż go do lodówki i marynuj co najmniej 3 godziny lub maksymalnie do 24 godzin. Wyjmij kurczaka z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Rozgrzej piekarnik do 220 oC. Ułóż kurczaka piersiami do góry na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut do godziny, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem. Podawaj posypanego kolendrą lub pietruszką.
English version
Roasted butterflied chicken with cardamom and yogurt
(4 servings)
Ingredients:
- 1/2 teaspoon ground cardamom
- 1 teaspoon black peppercorns
- 2 teaspoons sea salt
- 1 teaspoon ground coriander
- 1 teaspoon ground cumin
- 3 garlic cloves
- 1 tablespoon olive oil
- 1/2 cup whole milk yogurt
- 1 tablespoon grated fresh ginger
- 1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
- 1 chicken, butterflied
- fresh cilantro leaves for garnish
Preparation:
- Grind cardamom and peppercorns in a mortar with pestle to a fine powder. Add salt, coriander, cumin and garlic. and smash the garlic. Add the olive oil to form a paste. Stir in yogurt, ginger and lemon juice.
- Place chicken in a large bowl or pan. Rub yogurt between skin and breasts and thighs. Then smear remaining yogurt over the outside of the chicken, front and back. Refrigerate at least 3 hours or up to 24 hours. Remove chicken from refrigerator 30 minutes before roasting.
- Preheat oven to 220 oC. Place chicken breast-side up in a baking pan. Bake in oven until thoroughly cooked, 45 minutes – 1 hour. Remove and let rest 15 minutes before carving. Serve garnished with cilantro leaves.
Drukuj imbir, kuchnia indyjska, kurczak, mięso, obiad, zioła