Pulled pork
Pulled pork to kawał naprawdę smacznej wieprzowiny. A właściwie strzępy bo to nic innego jak postrzępione po upieczeniu mięso co zresztą okazało się bardzo wygodnym sposobem jedzenia. Mięso jest długo trzymane w bardzo dobrej marynacie oraz bardzo długo pieczone w niskiej temperaturze i właśnie to decyduje o jego smaku. Takie mięsko można zaserwować na obiad lub nadziać nim np. domowe hamburgery. W każdej postaci jest pyszne.
Składniki:
- 3 łyżki mielonej papryki
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kg łopatki wieprzowej
W misce wymieszać wszystkie sypkie przyprawy. Dodać miód, ocet i oliwę i wymieszać na pastę. Posmarować mięso bardzo dokładnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec ok. 10 godź. Po upieczeniu odstawić mięso na 30 min. Podawać w postrzępionej formie.
Smacznego:)