W poszukiwaniu zastępstwa dla ziemniaków trafiłam na soczewicę z ryżem i cebulą karmelizowaną. Danie, które nie zachwyca wizualnie, smakuje rewelacyjnie a najlepsza jest w nim cebula. Smażona w specjalny sposób czyli długo i na wolnym ogniu nabiera pięknego koloru i wspaniałego smaku. Danie można jeść w wersji samodzielnej ale jak już wspomniałam może być też dodatkiem do mięsa.
Chciałabym zaproponować Wam dzisiaj rewelacyjny koktajl owocowy. Oczyszczający, wzmacniający i rozgrzewający, który wypity na czczo oczyści organizm, przyspieszy przemianę materii
Tym razem: prosto, szybko, ale nie znaczy, że mniej smacznie. Pieczona dynia z dipem jest naprawdę rewelacyjnym pomysłem na przykład na kolację, ale można podać ją na imprezę bo jest świetna na ciepło ale też na zimno. Ten duet jest stworzony dla siebie...
Długa i skomplikowana nazwa śniadania, ale to prawdziwa bomba błonnikowa i probiotyczna. Idealne śniadanie, które przyspieszy przemianę materii i przyspieszy metabolizm. Po tygodniowej diecie z takim śniadaniami poczujecie się lekko, zdrowo i pełni energii.
Quesadilla to jedno z tych dań, które można przyrządzić za każdym razem w diametralnie odmienny sposób, dlatego zawsze warto mieć placki tortilli pod ręką. Tym razem naszła nas ochota na pikantne niecodzienne danie. Jeżeli lubicie ostre mięsne potrawy to zapraszam na quesadille.
Winny czy nie winny nie będziemy teraz tego osądzać, w każdym razie odrobinę białego wina w sobie ma... i kilka zalet. Jest lekki, smaczny, doskonale komponuje się z ryżem i co równie ważne, jest prostym daniem w wykonaniu. Życzę smacznego:)
Ten kruchy placek z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą to doskonałe danie na obiad lub kolację. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na piknik i daje niezliczoną możliwość kombinacji. Ponieważ u mnie wciąż trwa sezon kurkowy to oczywistym jest, że nie omieszkałam wykorzystać tych grzybków do nadzienie. Połączyłam je z szynką parmeńską, cebulą i czosnkiem.
Mięsem idealnym do przyrządzania jest polędwiczka wieprzowa zwana słodką. Jest delikatna, krucha, nie trzeba jej długo obrabiać i do tego idealnie komponuje się z wieloma składnikami, które występują w mojej kuchni. W białym winie dusiłam ją już nie raz ale dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem miodu. I koniecznie z fasolką szparagową, moim zdaniem jest to najlepszy dodatek do polędwiczki.
Przelaną wrzątkiem żurawinę wrzuciłam do szerokiego garnka o grubym dnie. Wlałam miodu i powoli dotowałam. Nie musi się zagotować. Gotowałam całość na bardzo małym ogniu około 3 minut. Następnie dodałam jabłek, zwiększyłam moc..
Przejrzałam wiele przepisów i to, co mi wyszło jest ich wypadkową (...). Przygotowałam się do robienia tego dania bardzo starannie, bo przygotowywałam je dla gorącego wielbiciela ostrego chińskiego kurczaka z orzeszkami ziemnymi.