Polędwiczka w sosie winno-miodowym
Mięsem idealnym do przyrządzania jest polędwiczka wieprzowa zwana słodką. Jest delikatna, krucha, nie trzeba jej długo obrabiać i do tego idealnie komponuje się z wieloma składnikami, które występują w mojej kuchni. W białym winie dusiłam ją już nie raz ale dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem miodu. I koniecznie z fasolką szparagową, moim zdaniem jest to najlepszy dodatek do polędwiczki.
Składniki:
- 1 polędwiczka
- 200 ml białego wina
- 200 ml wytrawnego sherry
- 4 łyżeczki miodu
- 8 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- imbir
- sól, pieprz
- 1 cebula
- olej do smażenia
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Włożyć do niej mięso i marynować kilka godzin a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć wyjętą z marynaty polędwiczkę. Dodać cebulę i kiedy jest już miękka wlać trochę płynu z marynaty. Dusić polędwiczkę około 30 min. W razie potrzeby dolewać płyn. Doprawić do smaku. Fasolkę ugotować oddzielnie i ugotowaną dodać do polędwiczki i dokładnie wymieszać ją z sosem winno - miodowym.
Smacznego:)