Barszcz biały

Czy macie tak, że chce Wam się jakiejś potrawy tak bardzo, że musicie ją przygotować na już? Wczoraj wieczorem zapragnęłam pysznego, aromatycznego barszczyku białego. Ale takiego z mocnym, wędzonym aromatem. Koniecznie z jajkiem i kiełbaską. To było dziwne. Nie to, że nie lubię tego typu zupy. Lubię i to bardzo. Ale u mnie zawsze na miejscu są jakieś warzywne zupy- kremy. Właściwie to barszcz biały bardzo rzadko jadało się w moim domu rodzinnym. Częściej królowała boska Zalewajka. Nie wiedziałam jak przygotować taką zupkę. Większość przepisów zakładała użycie gotowca z torebki. Ale coś pokombinowałam... Efekt? Mniam!

Bardzo przepraszam za ilość i jakość zdjęć. Prawdopodobnie Tomek wziął aparat do pracy a mi został tylko telefon. Postaram się później podmienić tą fotografię.


Zdjęcie - Barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 3 litry przefiltrowanej wody
  • 300 g surowego, wędzonego boczku
  • 500 g białej kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml zakwasu do barszczu białego (ja kupiłam)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: 1 jajko na porcję


I co dalej?:

Do garnka wlej zimną, przefiltrowaną wodę i dodaj umyty boczek. Garnek postaw na średnim ogniu. Gotuj do zagotowania. Po tym czasie zmniejsz ogień na minimalny. Dodaj obraną marchewkę, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Posól. Ząbki czosnku obierz, ściśnij w przegubie dłoni i również dodaj do reszty. Kiełbasę pokrój na plastry i dodaj do garnka. Całość gotuj na malutkim ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie wyłów z wywaru boczek, marchew, liście laurowe i ziarna pieprzu oraz ziela. Dodaj dobrze wymieszany zakwas do barszczu białego. Całość ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. W tym czasie śmietanę wymieszaj w miseczce z kilkoma łyżkami barszczu. Tak przygotowaną mieszankę wlej do garnka. W miarę potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem oraz obowiązkowo majerankiem. Do każdej porcji dodaj jajko ugotowane na twardo.


Przepisy z tych kategorii

Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy

Biały barszcz z chrzanem i jab…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Biały barszcz na zakwasie i śmietanie
1

Biały barszcz na zakwasie i śm…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Biały barszcz na jogurcie

Biały barszcz na jogurcie

figmara figmara
figowe smaki

Zakwas na biały barszcz
1

Zakwas na biały barszcz

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Barszcz biały wielkanocny

Barszcz biały wielkanocny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały na zakwasie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z owocami i miodowym sosem winegret

Sałatka z owocami i miodowym s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron z sosem marchewkowo-nagietkowym

Makaron z sosem marchewkowo-na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotlety z cukinii
1

Kotlety z cukinii

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Coleslaw z kapusty pekińskiej

Coleslaw z kapusty pekińskiej

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Bruschetta z pomidorami
2

Bruschetta z pomidorami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Tarta z karmelizowanym czosnki…

Tyna Tyna
In cooking we trust