Barszcz biały

Czy macie tak, że chce Wam się jakiejś potrawy tak bardzo, że musicie ją przygotować na już? Wczoraj wieczorem zapragnęłam pysznego, aromatycznego barszczyku białego. Ale takiego z mocnym, wędzonym aromatem. Koniecznie z jajkiem i kiełbaską. To było dziwne. Nie to, że nie lubię tego typu zupy. Lubię i to bardzo. Ale u mnie zawsze na miejscu są jakieś warzywne zupy- kremy. Właściwie to barszcz biały bardzo rzadko jadało się w moim domu rodzinnym. Częściej królowała boska Zalewajka. Nie wiedziałam jak przygotować taką zupkę. Większość przepisów zakładała użycie gotowca z torebki. Ale coś pokombinowałam... Efekt? Mniam!

Bardzo przepraszam za ilość i jakość zdjęć. Prawdopodobnie Tomek wziął aparat do pracy a mi został tylko telefon. Postaram się później podmienić tą fotografię.


Zdjęcie - Barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 3 litry przefiltrowanej wody
  • 300 g surowego, wędzonego boczku
  • 500 g białej kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml zakwasu do barszczu białego (ja kupiłam)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: 1 jajko na porcję


I co dalej?:

Do garnka wlej zimną, przefiltrowaną wodę i dodaj umyty boczek. Garnek postaw na średnim ogniu. Gotuj do zagotowania. Po tym czasie zmniejsz ogień na minimalny. Dodaj obraną marchewkę, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Posól. Ząbki czosnku obierz, ściśnij w przegubie dłoni i również dodaj do reszty. Kiełbasę pokrój na plastry i dodaj do garnka. Całość gotuj na malutkim ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie wyłów z wywaru boczek, marchew, liście laurowe i ziarna pieprzu oraz ziela. Dodaj dobrze wymieszany zakwas do barszczu białego. Całość ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. W tym czasie śmietanę wymieszaj w miseczce z kilkoma łyżkami barszczu. Tak przygotowaną mieszankę wlej do garnka. W miarę potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem oraz obowiązkowo majerankiem. Do każdej porcji dodaj jajko ugotowane na twardo.


Przepisy z tych kategorii

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
1

Kotlety jajeczne z kaszą jagla…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto cytrynowe
4

Ciasto cytrynowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto Pijak
2

Ciasto Pijak

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Sałatka z jajek i awokado
1

Sałatka z jajek i awokado

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Bezy Kawowe
1

Bezy Kawowe

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Szybkie ciasto – rolada z jabłkami
2

Szybkie ciasto – rolada z jabł…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tort bezowy z wiśniami
1

Tort bezowy z wiśniami

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Mini bezy pavlovej z marakują

Mini bezy pavlovej z marakują

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z kurczakiem, jajkiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem, jajkiem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Omlet makaronowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Omlet makaronowy z suszonymi p…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim