Quiche z kurkami i szynką parmeńską
"Ten kruchy placek z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą to doskonałe danie na obiad lub kolację. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na piknik i daje niezliczoną możliwość kombinacji. Ponieważ u mnie wciąż trwa sezon kurkowy to oczywistym jest, że nie omieszkałam wykorzystać tych grzybków do nadzienie. Połączyłam je z szynką parmeńską, cebulą i czosnkiem. Natomiast sam spód zrobiłam z mieszanki mąki pszennej i pełnoziarnistej. Polecam"
Quiche z kurkami i szynką parmeńską (przepis własny)
Składniki:
okrągła forma do tarty o śr.26cm
Ciasto:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej
125g masła
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
Nadzienie:
400g kurek
3-4 plastry szynki parmeńskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa do smażenia
2 jajka
150g śmietanki o zaw. tł. 18%
50g kwaśnej śmietany
2 łyżki startego parmezanu
Posiekaj mąkę z masłem do konsystencji kaszy. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Oczyść i opłucz kurki. Osącz na sicie. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój w paseczki szynkę parmeńską. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzuć kurki i obsmaż. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż dopóki cebula nie stanie się szklista. Wówczas dodaj szynkę parmeńską i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Rozwałkuj zimne ciasto na placek o średnicy trochę większej niż forma. Delikatnie przenieś placek do formy i lekko dociśnij do dna i boków. Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia. Rozsyp szklane kulki i zapiekaj 15 minut w temp. 180°C. Po tym czasie usuń papier z kulkami i piecz jeszcze 10 minut.
Rozłóż farsz na podpieczny spód.
Roztrzep jajka, dodaj śmietanę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i zalej farsz. Wstaw jeszcze na 25 minut.