A oto co "wyczarowałam" z mojego kokosa. Biały tort kokosowy ze szwajcarskim kremem maślanym. (...) Ogólnie tort wyszedł smakowity. Może nie aż tak bardzo kokosowy jak się spodziewałam, ale bardzo dobry. W wersji dla dorosłych można pokusić się też o nasączenie z dodatkiem likieru kokosowego.
Dostałam od Mamy słoik pysznego domowego rosołku. Takiego drobiowo- wołowego. Czy wspominałam Wam kiedyś, że rosół mojej Mamy jest najlepszy na świecie? Ale ja nie o tym;) Postanowiłam przygotować z niego jakąś pyszną, rozgrzewającą zupkę. Padło na pomidorówkę.
Delikatnie słodki, łagodnie miętowy, smakuje trochę landrynkowo - orzekł niemąż, to nie był komplement, ale wg mnie drink nie jest zły, warto zapamiętać przepis (...). Kolor może mieć radośnie żółty, jak na poniższym zdjęciu, albo zielony, jeśli użyjecie kupnego likieru miętowego
Pilaw to jeden z fajniejszych sposobów podania ryżu. Łączy się go z mięsem i warzywami, nieraz z rybą, grzybami, suszonymi owocami czy orzechami. Jednak najbardziej klasyczny według mnie jest pilaw z baraniną bez zbędnych przypraw i dodatków. Taki pilaw robiła moja mama - jako dziecko uwielbiałam to danie.
Przyznaję bez bicia, że te tak zwane „nieby-gołąbki” smakują mi bardziej, niż te tradycyjne :) Poszatkowana kapusta sprawia, że kotleciki są soczyste i mają urozmaiconą strukturę. Robiłam je już wiele razy, zarówno z mięsem drobiowym, jak i wieprzowiną. I za każdym razem wychodziły super :)
Pączki serowe na karnawał. Delikatne, mięciutke, puszyste i sprężyste wnętrze zamknięte w przyjemnie chrupiącej! skorupce. Jednym słowem pączuszki idealne. Takie na jeden, dwa gryzy.
Tak przygotowana staje się bardzo miękka, traci swoją ostrość i świetnie komponuje się ze wszelkimi mięsami. W moim wypadku zestawiłam ją z porcją wołowiny i wypadła naprawdę rewelacyjnie. Śmietanka, w której pieką się cebule staje się gęsta i pokrywa każde warzywo przepysznym sosem.
Jeżeli nie macie pomysłu, co zrobić z nadpoczętą paczką twarogu, to możecie upiec taką babkę. Jest dość wilgotna i ciężka, w smaku przypomina oponki serowe. Do środka można wrzucić ulubione bakalie
Są bardzo smaczne, a nawet bardziej niż smaczne... i nie smakują jak typowe pączki, oraz są można powiedzieć trochę zdrowsze bo niesmażone w głębokim tłuszczu :-) Polecam nie tylko na ,,Tłusty Czwartek,,
Sernik jest absolutnie P R Z E - P Y - S Z N Y !!! Zbytnia wilgotność gdzieś wyparowała, ma idealną konsystencję, nabrał przez to puszystości i jest bardzo delikatny ...
Dziś w menu dnia soczysty, pachnący cytrusami kurczak o lekko chrupiącej rozmarynowej skórce. Szybki w przyrządzeniu, podany na sałacie i z lekko podpieczoną bagietką. Najlepiej smakuje z piwem.